
-Heede- Mei wordt beschouwd als de ‘Mariale maand’ van het kerkelijk jaar. Veel parochies vieren dit met meidevoties.
Mei wordt in de kerk traditioneel beschouwd als de maand van Maria. In de christelijke spiritualiteit wordt de Moeder Gods ook gezien als symbool van de levenbevestigende kracht van de lente en haar uitbundige vruchtbaarheid. Zij wordt vereerd als de Koningin van Mei. Hoe nauw Maria verbonden is met de lente, blijkt onder andere uit het feit dat op het zuidelijk halfrond de Mariamaand niet in mei wordt gevierd, maar in november, de maand die daar de lente viert. Maria staat aan het begin van Gods verlossingswerk en symboliseert daarmee de ‘bron van de verlossing’.
De kern van de Mariale vroomheid is nederigheid, het Latijnse woord ‘humilitas’, dat nauw verbonden is met ‘humus’ – aarde. Zo wordt zij het symbool van een ‘volksvrouw’ en staat zij de gelovigen bijzonder na aan het hart, omdat in haar het goddelijke en het menselijke samensmelten.
De bijzondere verering van Maria kent een lange traditie. Al in de middeleeuwen werden meifeesten met een heidense oorsprong, als christelijk geïnterpreteerd. In de loop van de geschiedenis werd het Mariakarakter van deze feesten steeds duidelijker zichtbaar, wat zijn hoogtepunt bereikte in de zogenaamde meidevoties.
Ook in de maand mei heeft de rozenkrans een bijzondere betekenis. In de Rozenkrans wordt Maria om hulp aangeroepen. Maria wordt niet zelf aanbeden, want dat is enkel het recht van God, maar het wordt gezien als een weg naar Jezus Christus.
Aan het begin van de maand mei, die door katholieke christenen al lang aan de Heilige Maagd Maria is toegewijd, verheugen wij ons in ons hart bij de gedachte aan het ontroerende schouwspel van geloof en liefde dat zich binnenkort over de hele wereld zal voltrekken ter ere van de Koningin van de Hemel. Het is de maand waarin, in de kerken en in de huiselijke kring, gebeden van lof en verering tot de Maagd Maria van God vuriger en heviger opstijgen uit de harten van christenen. Het is ook de maand waarin de gaven van de goddelijke barmhartigheid overvloedig over ons worden uitgestort vanaf de troon van onze Moeder.
Naast de Mariamaand zijn er in het kerkelijk jaar nog een groot aantal andere Mariafeesten. De vijf belangrijkste Mariafeesten zijn het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis (8 december), het Hoogfeest van de Heilige Maagd Maria (1 januari), het Hoogfeest van de Visitatie van de Heilige Maagd Maria (2 juni), het Hoogfeest van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria (8 september) en het Hoogfeest van de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria (15 augustus).