Aartsbisschop Tutu: “Laten wij tijdens de pandemie de volkerenmoorden niet vergeten”

Wie zich in een situatie van onrechtvaardigheid bevindt en zich neutraal gedraagt, kiest de kant van de onderdrukker

Woensdag 24 februari 2021-00:01- Bron: KNA – Foto CC0
  -Kaapstad-  De stichting van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar en Aartsbisschop Desmond Tutu heeft eraan herinnerd dat genocides in tijden van pandemieën niet mogen worden vergeten.

“Hoewel de focus terecht ligt op het overwinnen van de Covid19-pandemie, kunnen wij volgens de Desmond en Leah Tutu Legacy Foundation in Kaapstad niet werkeloos toekijken wanneer mensenrechten- en genocidemisdrijven tegen volkeren worden gepleegd.”

De stichting van de Anglicaanse emeritus-aartsbisschop noemt met name de inwoners van de Ethiopische Tigray-regio, de etnische minderheid van de Oeigoeren in China en de Rohingya’s in Myanmar. Zij worden allemaal blootgesteld aan genocide, terwijl de betreffende regeringen de gewelddaden ontkennen. Volgens de Tutu Foundation is het ook belangrijk om op te komen voor de onderdrukte volkeren tijdens de Covid-crisis. De stichting verwijst naar de woorden van hun naamgever, die ooit zei: “wie zich in een situatie van onrechtvaardigheid bevindt en zich neutraal gedraagt, kiest de kant van de onderdrukker”.

Tutu (89) was van 1986 tot 1996 Anglicaans Aartsbisschop van Kaapstad. Hij geldt tot op de dag van vandaag tot een van de meest invloedrijke mensenrechtenactivisten van Zuid-Afrika. Voor zijn vreedzame inzet tegen het Apartheids-regime ontving hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Geef een reactie op dit artikel