Afscheid: Merkel bezoekt de Paus

De twee machtigste Europese leiders in een aangenaam ‘onderonsje’ Foto EMB
Vrijdag 08 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/KNA/St Egidio- Beeld: PB
  -Vaticaanstad/Rome- De (nog) Duitse Bondskanselier Angela Merkel is bezig met haar afscheidstournee. In Rome hield zij een toespraak voor de Paus en enkele van de belangrijkste internationale religieuze leiders, voor het Colosseum in Rome.

Aan het einde van een drukke dag vol bezoeken aan de Italiaanse hoofdstad, sprak de Duitse Bondskanselier over de vele facetten van vredeswerk tijdens de 35e interreligieuze vredesbijeenkomst van de gemeenschap van Sant’ Egidio.

Hierna volgde een privétour van 45 minuten voor de Kanselier door de Sint-Pietersbasiliek. Zij werd vergezeld door Kardinaal Mauro Gambetti. Merkel kent hem nog van de ‘Franciscan Minorite Convention’ in Assisi, in ieder geval sinds hij haar in 2018 de ‘Lamp of Peace’ toekende als erkenning voor haar bijdrage aan vrede en dialoog in Europa.

Paus Johannes Paulus II

Tijdens een wandeling door de Sint-Pieter bezocht de Kanselier ook het graf van Paus Johannes Paulus II. De voormalig Oost-Duitse weet zijn bijdrage aan het nieuwe Europa zeer te waarderen. Zelf ontmoette zij de Paus uit Polen persoonlijk in 2003 toen zij nog voorzitter was van de CDU. Zelfs als Bondskanselier was Merkel vaker dan al haar voorgangers op bezoek in het Vaticaan. De bijna één uur durende privé-audiëntie met Franciscus was haar vijfde – en tegelijkertijd haar afscheidsbezoek, zoals zij het zelf noemde.

COP26-klimaattop

Naast kwesties als misbruik en de geloofwaardigheid van de kerk, spraken de Paus en Kanselier over de aanstaande COP26-klimaattop in Glasgow. Franciscus zelf nodigde maandag bijna 40 religieuze leiders uit in het Vaticaan. De Paus overhandigde persoonlijk aan de COP26-moderator, Alok Sharma, een document, opgesteld samen met wetenschappers, om te komen tot aanzienlijk meer klimaatbescherming.

Merkel: Het is belangrijk en bemoedigend voor mij dat de Katholieke kerk zo’n grote rol speelt in de zorg voor de schepping.

Rome

Ook na de ontmoeting met Draghi deelde Merkel opnieuw complimenten uit: “Ik zal mijn liefde voor Italië zeker in een heel andere vorm kunnen beleven als ik geen bondskanselier meer ben.” Zij hoopt nog een keer terug te kunnen keren naar Rome.

Dat zal zij hoogstwaarschijnlijk ook wel kunnen. Mocht Franciscus dan nog steeds Paus zijn, zou zij hem weer kunnen ontmoeten. In het Vaticaanse pension Santa Marta heeft de Heilige Vader voormalige staatshoofden en regeringsleiders al meerdere keren – geheel privé – verwelkomd.

 

Geef een reactie op dit artikel