Anselm Grün adviseert gezinnen een uur van stilte tijdens de lockdown

Een uurtje stilte voor iedereen

Zaterdag 13 februari 2021-09:19- Bron: KNA/Redactie kerk- Foto EMB
 -Vechta- De Priester-Benedictijn  en bestsellerauteur Anselm Grün adviseert kleine regels binnen het gezin als het gaat om thuiswerken en schoollessen vanuit huis.

Irritatie in een (kleine) woning kan bijvoorbeeld worden tegengegaan met een uurtje stilte voor iedereen, zei hij donderdagavond in een videolezing voor medewerkers van de Oldenburger Caritas in het Duitse Vechta. Daarnaast is een goede relatie tussen nabijheid en afstand waardevol voor kinderen en volwassenen. Zelfs in bijzondere situaties als de coronapandemie is niemand verantwoordelijk voor zijn of haar emoties, maar wel voor hoe men ermee omgaat.

De Benedictijn raadt ook aan om vaste tijden voor werk en vrije tijd aan te houden. Een leven zonder structuur is niet goed. Daar verliezen wij onze kracht, zegt de geestelijke. Het is belangrijk om juiste processen te  ontwikkelen: als je in een ritme werkt, werk je beter, als je als geestelijke ‘s ochtends nors aan je werk begint, kan het helpen om je collega’s van tevoren te zegenen, aldus Grün.

Hij beveelt zijn tips ook aan bij leidinggevenden in het bedrijfsleven: “Hun houding verandert dan” en de algemene ervaring is dat bedrijven met rituelen efficiënter werken. Dit creëert identiteit in de zin van “wij hebben iets met elkaar gemeen” aldus de monnik.

Tot 2013 was Grün verantwoordelijk voor het economisch beheer van de Abdij Münsterschwarzach met ongeveer 300 medewerkers. De monnik geldt momenteel, met meer dan 300 boektitels in een oplage van meer dan 20 miljoen, als de meest succesvolle Christelijke boekauteur van Duitsland. Hij geeft ook cursussen voor managers waarin hij hen de kunst van het Benedictijns leiderschap bijbrengt.

 

Geef een reactie op dit artikel