Australië: 100.000 mensen eisen Pell’s uitzetting uit Priesterambt

-SYDNEY- (KNA) 100.000 mensen hebben een petitie voor de uitzetting van Kardinaal George Pell uit het Priesterambt ondertekend.

Na het behalen van de 100.000 ondertekenaars is het volgende doel nog eens 50.000 handtekeningen te verzamelen. De petitie zal dan aan de Paus worden overhandigd, aldus de organisatoren op hun website ‘Change.org’, waar de petitie in mei werd gestart.

Initiator Paul Levey, zelf naar eigen zeggen, slachtoffer van sexueel geweld, had de petitie na de uitspraak van de regeringscommissie over de rol van Pell in het misbruikschandaal in het Bisdom Ballarat opgestart. In het middelpunt staat de inmiddelse gearresteerde Priester George Ridsdale, die een vriend van Pell is en met wie hij als jonge Priester in Ballarat een tijdje samenwoonde. Levey gaf aan, vele jaren lang slachtoffer van Ridsdale te zijn geweest.

Slotconclusie

De commissie kwam tot de conclusie, dat de inmiddels 79-jarige Kardinaal op de hoogte was van misbruik door Priesters en aan de verduistering van de strafbare feiten heeft meegewerkt. In hun in april, na de vrijlating van de Kardinaal, gepubliceerde slotconclusie, veegt de commissie de bewering van Pell van tafel, dat hij tijdens zijn tijd als Priester in Ballarat en naaste adviseur van de toenmalige Bisschop Ronald Mulkearns niets van de pedofiele neiging van Ridsdale en andere Priestercollega’s af wist.

Zeker al in 1973 had Pell kunnen weten, dat Ridsdale regelmatig knapen tijdens nachtelijke (kampeer)uitjes had meegenomen, aldus het rapport. Pell heeft er tevens voor gezorgd, dat roddels over Ridsdale en andere pedofiele Priesters vermeden werden.

Ridsale geldt als een van de ergste klerikale zedendelinquenten van Australië. Hij raakte sinds 1993 betrokken in een lange rij van processen, wegens onzedelijk gedrag met 65 jongens. Uiteindelijk werd hij hiervoor veroordeeld tot 34 jaar detentie. Een paar dagen voordat de zaak Pell werd afgesloten, bekende Ridsdale voor een rechter in Melbourne het misbruik van nog eens vier jongens. De 84-jarige was als geestelijke verbonden aan de St. Alipius-jongensschool in Ballarat, in een periode, toen Pell als hoofd onderwijs in het Bisdom de leiding had over de scholen. In 1993 stond Pell, toen reeds hulpbisschop in het Aartsbisdom Melbourne, Ridsdale bij tijdens een misbruikproces en trad als getuige van zijn collega op.

Geef een reactie op dit artikel