Bisschop Van Looy ziet af van Kardinaalshoed. Paus stemt toe

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 21 juni 2022 -06:45 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: YT
 -Brussel/Vaticaanstad- De Belgische bisschop Luc Van Looy (80)doet afstand van zijn kardinaalsbenoeming. De Belgische Bisschoppenconferentie kondigde aan dat Paus Franciscus hiermee heeft ingestemd. Met de reden van de afwijzing geeft Van Looy een duidelijk signaal af.

Als reden gaf Van Looy  aan dat hij niet wil dat slachtoffers van seksueel misbruik “opnieuw gekwetst” zouden worden, volgens de Belgische Bisschoppenconferentie.

Het nieuws van zijn aanstelling lokte veel positieve reacties uit, maar ook kritiek omdat hij in zijn bisdom tijdens zijn tijd als bisschop van Gent (2004-2019) misbruikzaken niet altijd doortastend genoeg had aangepakt.

Eind mei kondigde Paus Franciscus de aanstaande creatie van 21 nieuwe kardinalen aan. Onder hen zou Van Looy op 27 augustus moeten zijn. Aangezien hij echter al de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt, zou hij bij een toekomstig conclaaf (Pausverkiezing) geen stemrecht hebben gehad.

De Kesel blij met beslissing

De voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie, kardinaal Jozef De Kesel, verwelkomt de beslissing van Van Looy. De Belgische bisschoppen bevestigen opnieuw hun engagement om hun strijd tegen alle vormen van misbruik in de kerk voort te zetten. “De belangen van de slachtoffers en hun families komen altijd op de eerste plaats”, volgens de bisschoppenconferentie in een verklaring.

DV eind augustus zal het college van kardinalen 229 leden tellen, van wie 132 kiesgerechtigd en 97 niet-kiesgerechtigd.

Geef een reactie op dit artikel