BREAKING: Amerikaanse justitie gaat kardinaal McCarrick vervolgen

Donderdag 29 juli 2021 19:10 – Bron: Redactie kerk/1010WINS- Beeld: Publiek domein
 -Washington- Voormalig Kardinaal Theodore McCarrick, die in 2019 door het Vaticaan uit zijn ambt werd gezet vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik, wordt nu in Massachusetts strafrechtelijk vervolgd wegens vermeend seksueel misbruik van een minderjarige jongen, bijna 50 jaar geleden, nieuwszender 1010WINS meldt dit op basis van een uitgereikte dagvaarding.

Volgens de strafklacht die vandaag is ingediend, wordt McCarrick beschuldigd van drie gevallen van aanranding van de eerbaarheid en (sexueel)geweld tegen een jongeman. De klacht werd ingediend door de politie van Wellesley bij de rechtbank van het district Dedham. Dagblad The Boston Globe en nieuwszender 1010WINS waren de eersten die de beschuldigingen naar buiten brachten, nadat de politie het gerucht bevestigde. In de aangifte staat dat het niet bij naam genoemde slachtoffer de onderzoekers in januari via Zoom vertelde dat McCarrick bevriend was geweest met een familielid en meerdere incidenten van vermeend misbruik door McCarrick schetste, waarvan de meeste buiten Massachusetts in New Jersey, New York en Californië plaatsvonden.

Eén incident vond plaats in Wellesley, Massachusetts, in juni 1974 op de bruiloft van de broer van het slachtoffer, waar het slachtoffer zei dat McCarrick hem naar verluidt apart had genomen en tegen hem zei: “Jouw vader wil dat jij met mij meekomt om te praten. Jij bent ondeugend thuis en gaat niet naar de kerk. Wij moeten naar buiten en een gesprek aangaan”, aldus de aangifte. Het slachtoffer vertelde de onderzoekers dat McCarrick het slachtoffer had gezegd zijn broek uit te doen en vervolgens zijn geslachtsdelen vasthield en ‘kuste’, terwijl de knaap moest bidden, aldus de aangifte verder. Nadat hij hem had gezegd zijn broek op te trekken, zou McCarrick de jongen hebben gezegd bepaalde gebeden op te zeggen “zodat God jou van jouw zonden kan verlossen”.
De aangifte vermeld verder dat het slachtoffer de onderzoekers vertelde dat McCarrick hem in de loop der jaren herhaaldelijk seksueel heeft misbruikt, ook toen hij volwassen was, met misbruik dat naar verluidt ook plaatsvond in het nabijgelegen Newton, Massachusetts toen hij ouder was. De strafrechtelijke vervolging maakt McCarrick, de hoogste katholieke functionaris in de VS, die strafrechtelijk wordt vervolgd voor seksueel misbruik van een minderjarige, volgens de advocaat van het niet bij naam genoemde slachtoffer, Mitchell Garabedian.

“Historisch gezien is dit de eerste keer in de Verenigde Staten dat een Kardinaal strafrechtelijk is aangeklaagd voor een zedenmisdrijf tegen een minderjarige”, zegt Garabedian in een persbericht.“Het vergt enorm veel moed van een slachtoffer van seksueel misbruik om aangifte te doen van seksueel misbruik bij rechercheurs en het strafrechtelijke proces te doorlopen.”

Barry Coburn, een van de advocaten van McCarrick, zei op CNN-tv: “Wij gaan deze kwestie in de rechtszaal bespreken.” McCarrick heeft in het verleden zijn onschuld volgehouden met betrekking tot eerdere beschuldigingen. Hij werd in 2001 door Paus Johannes Paulus II tot Kardinaal gecreëerd, een jaar nadat hij Aartsbisschop van Washington was geworden.  Hij nam in 2018 ontslag uit het College van Kardinalen en werd in 2019 door het Vaticaan uit zijn ambt gezet nadat een kerkelijk proces hem schuldig had bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen.

McCarrick heeft een dagvaarding ontvangen waarin hij wordt gelast om op 26 augustus voor de rechtbank te verschijnen. De aanstaande rechtszaak gaat om het derde hooggeplaatste lid van de Katholieke kerk in de VS dat strafrechtelijk wordt beschuldigd van misdaden die verband houden met seksueel misbruik, zegt Marci Hamilton, voorzitter van Child USA, die heeft gewerkt met slachtoffers van seksueel misbruik door toedoen van geestelijken van allerlei denominaties.

Het Vaticaan heeft nog geen verklaring doen uitgaan in voormelde zaak.

Geef een reactie op dit artikel