Celibaat: Emeritus aartsbisschop van Brussel steunt Sarah

 

De emeritus Aartsbisschop van Mechelen-Brussel staat achter Kardinaal Sarah in de discussie rond het boek over het celibaat. “Je moet de Paus nooit aanvallen, maar het is altijd legitiem om hem om opheldering te vragen”, zegt André Léonard.

 

De gepensioneerde Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, André Léonard, steunt het verzoek van de Afrikaanse Kardinaal Robert Sarah aan Paus Franciscus om het Priestercelibaat niet te versoepelen. “Wij hebben goede hoop gehoor te vinden”, schrijft Léonard in een artikel op het Franstalige portaal “hommenouveau.fr”.

Daarin verwijst hij naar Paus Franciscus zelf, die vorig jaar al openlijk had gezegd dat hij aan het Celibaat wil vasthouden. De Paus hield echter ook rekening met uitzonderingen, “die helaas, net als op veel andere gebieden, snel de regel worden”.

Het boek van Sarah, waaruit eerder fragmenten werden gepubliceerd door het Franse dagblad “Le Figaro”, heeft een intensieve discussie aangewakkerd. Ten eerste werd de emeritus Paus Benedictus XVI, die met een uitgebreide tekst getiteld ‘Het katholieke Priesterschap’ aan het boek bijdroeg , genoemd als co-auteur. De onvermoeibare inzet van Benedictus XVI voor het handhaven van het Priestercelibaat werd echter geïnterpreteerd als een regelrechte belediging aan het adres van Paus Franciscus. Dinsdag maakte Benedictus vervolgens duidelijk dat hij niet de co-auteur was van het veelbesproken boek.

Benedictus: “positionering van groot belang”

Emeritus-aartsbisschop Léonard gaf ook commentaar op de discussie over de interventie van Benedictus. Een Paus-emeritus kon zijn theologische en pastorale overtuigingen ook uitdrukken in coördinatie met een Kardinaal, bijvoorbeeld in de vorm van een boekbijdrage, zoals Benedictus XVI. deed. Nu schendt hij zijn plicht om af te zien van actuele Kerkelijke debatten. “Zijn huidige positie heeft geen leergezag, maar zijn uitspraken worden door de buitenwacht als erg belangrijk ervaren”, zegt Léonard.

Léonard verwerpt de beschuldiging dat de bijdrage van Benedictus een aanval op Paus Franciscus is. De emeritus bekritiseert zijn opvolger niet met de publicatie van de tekst. Integendeel, samen met Kardinaal Sarah deed hij een “oprecht verzoek” aan Franciscus,  zijn gehoorzaamheid aan de huidige Paus is niet in het geding.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*