Componist MARTIN BÖTTCHER (†91) overleden

-RENDSBURG (D)- Hij was componist van wereldberoemde melodieën, bijvoorbeeld van de wereldberoemde „Winnetou“-films. Vele films en tv-series voorzag hij van een tune of filmmelodie en dat terwijl hij aan zijn linkeroor doof was.

Zijn muziek is tijdloos en door miljoenen geliefd. Zijn muziek blijft eeuwig – ook nu een der grootste Duitse Katholieke componist Martin Böttcher (†91) het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild.

Zijn dochter Betsy (61) deelde mee dat haar beroemde vader in de nacht van vrijdag op zaterdag thuis in Rendsburg: „vreedzaam is ingeslapen.“ het hart was aan het eind te zwak.

Honderden wereldberoemde composities kwamen van zijn hand (onder andere voor „Derrick“, „Edgar Wallace“ en „Father Braun“).

In krijgsgevangenschap bracht zich de geboren Berlijner zelf het gitaarspelen bij, midden jaren 50 schreef hij de eerste filmmuziek (onder andere voor de film „Die Halbstarken“). Muzieklegende Ennio Morricone (90) betitelde hem „als een groot inspirator“. Zijn „Old Shatterhand“-melodie stond in 1962 vier maanden lang aan de top van Europese en Amerikaanse hitparades.

De muziek maakte Martin Böttcher tot het laatst gelukkig. Toen de Münchner Symphoniker eind vorig jaar zijn „Winnetou“-muziek nog een keer live speelden, kreeg hij tranen van vreugde in zijn ogen. De muziek van in totaal tien Karl-May-films zijn een belangrijk deel van zijn oevre. In 2015 werd deze wereldberoemde filmmuziek voor de remake van „Winnetou“nog een keer opnieuw gearrangeerd. Hij was daar persoonlijk bij aanwezig. 

Böttcher zelf was een op-en-top gentleman. Hij had naar Hollywood kunnen gaan, bleef echter voor zijn gezin in Duitsland. In Amerika had hij als componist vele miljoenen meer kunnen verdienen. Maar hij bleef alleen maar muziek schrijven die hem zelf een goed gevoel gaven.

Bron: ADN Foto: wikimedia cc /youtube-EMB

Geef een reactie op dit artikel