Dick Dolman (83) overleden

  AMSTERDAM – Oud-Tweede Kamervoorzitter Dick Dolman is, naar nu bekend werd gemaakt, vorige week woensdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie via een orouwadvertentie in NRC bekendgemaakt. Dolman was volksvertegenwoordiger namens de PvdA en van 1979 tot 1989 voorzitter van de Tweede Kamer. Hij stierf na een kort ziektebed.

Dick Dolman

Dirk (Dick) Dolman (Empe2 juli 1935 – 23 januari 2019) was een Nederlands politicus. Namens de PvdA werd hij in 1970 lid van de Tweede Kamer. Van 17 juli 1979 tot 14 september 1989 was hij voorzitter van de Tweede Kamer.

Loopbaan

Tijdens zijn studententijd in Amsterdam was Dolman lid van het Amsterdams Studenten Corps waar hij jaargenoten trof als Frits BolkesteinEd van Thijn en Erik Jurgens.

Dolman was voordat hij in het parlement kwam ambtenaar op de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid en Economische zaken. In de Tweede Kamer hield hij zich aanvankelijk bezig met volksgezondheid. Vanaf 1973 was hij de financieel woordvoerder van zijn fractie.

In 1979 werd hij voorzitter van de Tweede Kamer, als opvolger van partijgenoot Anne Vondeling. Dolman stelde zich onafhankelijk op, en had daardoor een groot gezag bij alle partijen. Hoewel de PvdA niet de grootste partij was bij de verkiezingen van 1981 en 1986 werd hij toch herkozen als voorzitter. In 1989 werd hij echter verslagen door CDA’er Wim Deetman met 75 stemmen tegen 68. Nog geen jaar later, op 1 juli 1990, verliet Dolman het parlement om lid van de Raad van State te worden, wat hij bleef tot 2003.

  • Dolman stelde in 1981 een schriftelijke vraag aan een kabinetslid, wat voor een Kamervoorzitter zeer ongebruikelijk was. Dolman wilde van minister Til Gardeniers weten of het “origineel waar was dat de minister boetes uit wil delen”, naar aanleiding van mogelijke sluikreclame die gemaakt zou zijn door het televisieduo Koot en Bie in de hoedanigheid van hun alter ego’s Jacobse en Van Es. Dolman ondertekende zijn vraag met De Tegenpartij[1];
  • In het eerste Nederlandstalige Playboy-nummer (in 1983) stond een interview met Dolman.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*