Dieter Thomas Heck (80) is overleden


Hij was decennia lang de beroemdste stem van de Duitse televisie. Nu is zijn stem voor altijd stil.

Showmaster en tv – presentator Dieter Thomas Heck is dood.

De oude moderator van de óók in Nederland zeer veel bekeken “ZDF hitparade” (1969-1984) stierf donderdag op 80-jarige leeftijd, zoals de media-advocaat Christian Schertz op vrijdagavond meedeelde namens de familie in Berlijn.

Er werd de laatste tijd veel gespeculeerd over zijn gezondheid. Heck vertelde DPA twee jaar geleden dat hij twee keer per dag een zuurstofapparaat nodig had.

In de lente werd gezegd dat Heck een levensreddende tracheotomie kreeg in het ziekenhuis Charité te Berlijn. Na de operatie zou Heck in een ziekenhuis in Brandenburg zijn ondergebracht vanwege een ernstige longziekte.

Heck stond een halve eeuw op het podium. Als  “Mister hitparade” en “snelspreker van de natie” behaalde hij een cultstatus. “Dit is Berlijn,” riep de voormalige autoverkoper als hij zijn hitparade uitzending opende, nooit in zijn ganse carriere kwam het woordje uhh in zijn presentaties voor, nooit maakte hij een verspreking. Hij vermaakte miljoenen mensen.

Op zijn 70e verjaardag in 2007 ging hij met pensioen en nam afscheid van de televisie. Op dat moment zei hij: “Mijn leven bestond er uit om mensen te vermaken. Ik word er blij van dat ik daarin ben geslaagd. “En verder:” Ik kon grote successen vieren, ik zat 50 jaar waarvan 40 jaar op de Duitse televisie in de eerste rij. Dat vervult me met grote dankbaarheid. ‘

Heck werd geboren op 29 december 1937 in Flensburg. Zijn professionele leven begon in 1957 in Hamburg. Daar werkte hij vier jaar als autoverkoper van het, niet meer bestaande, legendarische automerk Borgward.  Achteraf noemde hij dat een goede school voor zijn latere showmasteractiviteit.

In 1961 werd hij als zanger gespot in het talenten-televisieprogramma “Toi-toi-toi” door Peter Frankenfeld. In hetzelfde jaar begon hij als presentator bij de regionale omroep (SWF) in Baden-Baden en werkte voor de duitstalige afdeling van Radio Luxemburg als disc jockey, aan de zijde van Frank Elstner, die toen ook in opkomst was en het tv-format ‘Wedden dat’ bedacht en dat wereldwijd, ook in Nederland, verkocht.

Heck werd bij een groot tv-publiek bekend als de gastheer van de ZDF-hitparade. Hij modereerde de populaire muziekshow live vanuit Berlijn op zaterdagavond, 183 keer, van begin 1969 tot eind 1984. “Ik ben altijd weer geassocieerd met de hitparade”, zei hij later: “Maar ik deed veel meer.”

Heck stond voor grote europese tv-shows op zaterdagavond zoals “Melodieën voor miljoenen”, “Musik liegt in der Luft”, “Die Superhitparade” (allen voor ZDF), voor de “Duitse schlagerfestivals” of “De Schlagerparade der Volksmusik” (ARD) voor de camera, en hij presenteerde vele jaren  succesvolle entertainmentprogramma’s zoals “Die Pyramide” (1978 tot 1994) en “Uw inzet a.u.b.” (1987 – 1990).

“De liefde voor muziek is altijd een van mijn drijfveren geweest”, zegt Heck. Hij was altijd trouw aan de Schlager – als producer, tekstschrijver, zanger en presentator. Als mulitalent speelde hij ook rollen in films en tv series, o.a. in de serie Derrick.

De gepassioneerde hondenliefhebber en de openlijke CDU-aanhangerleefde 23 jaar in het Zwarte Woud, in het barokke kasteel Aubach in Lauf, ten zuiden van Baden-Baden. Daarna verhuisde hij naar Spanje. Met zijn tweede vrouw Ragnhild, met wie hij sinds 1976 was getrouwd en die hij Hildchen noemde, woonde Heck, die vader van drie kinderen is, in Berlijn en in de Spaanse haven van Águilas.

Tot voor kort voerde hij campagne voor de Duitse Welthungerhilfe, waarvoor hij decennia lang voor de camera betrokken was. Hij zette zich altijd in voor de armoedebestrijding in de wereld, zoals hij benadrukte.

In februari 2017 ontving hij de Gouden Camera voor zijn levenswerk. Heck was nauw bevriend met de nederlandse zanger Jan Smit en verantwoordelijk voor zijn doorbraak in de duitstalige landen.

Bron: ZDF Foto: Wikimedia

 

Geef een reactie op dit artikel