Duitsland: Kardinaal in problemen. Openheid of aftreden eisen Priesters en advocaten

Leestijd: 3 minuten

Woelki: Van jager naar gejaagde

Maandag 25 januari 2021 14:19 Bron: KNA/ARD Foto: wiki

-Keulen- Omdat de Keulse Kardinaal Rainer Maria Woelki (foto) een explosief misbruikrapport achter slot en grendel bewaart, wordt hij nu zelf verdacht van verdoezeling. Nu bieden de auteurs, bestaande uit een juristenteam aan om hun expertise op eigen risico te publiceren. Een 30-tal Priesters sluit zich bij hen aan. Maar de Kardinaal blijft onverzettelijk: Wat achter slot en grendel zit, blijft achter slot en grendel.

In het geschil over een deskundig advies over seksueel misbruik, dat achter slot en grendel wordt gehouden door de Duitse Kardinaal Rainer Maria Woelki uit Keulen, gaat het advocatenkantoor in München dat verantwoordelijk is voor het deskundigenoordeel in de aanval. Advocaat Ulrich Wastl van het advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl biedt Woelki aan om het rapport op eigen risico op de website van het advocatenkantoor te publiceren. Volgens de advocaten zijn er ‘geen aansprakelijkheidsrisico’s’ voor het Aartsbisdom Keulen.
Wastl verklaart namens het advocatenkantoor dat het “onze dringende wens is dat ons onafhankelijke rapport over gevallen van seksueel misbruik tegen minderjarigen in het Aartsbisdom Keulen snel en volledig in de openbaarheid komt.” De bezwaren daartegen van een deskundige van het Aartsbisdom zijn niet steekhoudend. Om deze reden, maar vooral vanwege de overweldigende publieke belangstelling, is publicatie dringend noodzakelijk.
Het rapport had eigenlijk al in maart vorig jaar moeten verschijnen. Tot op de dag van vandaag houdt Woelki de onafhankelijke expertise echter achter slot en grendel, in de tussentijd zou hij er bij de adviesraad van zijn Aartsbisdom op hebben aangedrongen om het rapport in diskrediet te brengen. Ondertussen kondigde Woelki een nieuw onderzoek aan. De Kardinaal van Keulen wordt nu verdacht van het willen verdoezelen van strafbare feiten.
Woelki wijst het aanbod van het advocatenkantoor stante pede af. De “publicatie van een onvolledig en onbetrouwbaar rapport” door Westpfahl Spilker Wastl kan niet worden goedgekeurd, aldus de persdienst van het Bisdom. Het rapport is ‘ongeschikt’ vanwege zijn onvolledigheid. Het is al bekend geworden dat de huidige Aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße – voorheen hoofd Personeelszaken in Keulen – kritisch wordt beoordeeld in het rapport. Hij ontkent de aantijgingen.

Nieuwe feiten brengen Woelki in nog grotere problemen

In een bijzonder schandalige zaak binnen het misbruikschandaal in het Bisdom Keulen kondigde het Bisdom Münster een paar dagen geleden een nieuwe vondst van een dossier in haar archief aan over een Priester die in december werd ontslagen. Een kopie daarvan werd afgelopen week naar het Aartsbisdom Keulen gestuurd, dat verantwoordelijk is voor de 87-jarige voormalig Priester A. Deze Priester werd in de jaren zeventig en tachtig veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen en was actief als Priester in de Bisdommen Keulen, Essen en Münster. Het Bisdom Münster heeft tot dusver ontkend over eigen dossiers in de zaak te beschikken. Zoals het Bisdom Münster nu aankondigde, kwam ‘toevallig’ een onbekend dossier over deze Priester “tijdens het opruimen van de archieven van het Bisdom boven water”.

Vaticaan gaat al van aftreden uit

 

De medewerker heeft daarop onmiddellijk het hoofd van het Bisdomarchief ingelicht. Vervolgens informeerde hij maandag de historici van de Universiteit van Münster, die zelfstandig het seksueel misbruik in het Bisdom onderzoeken. Een medewerker van de historicicommissie heeft de dossiers dinsdag bekeken.
Door deze nieuwe affaire komt Kardinaal Woelki nog dieper in de problemen. Waarom en hoe lang wil hij misbruikrapporten nog langer geheim houden. Er moet nu duidelijkheid komen zeggen 30 Priesters uit het Bisdom Keulen samen met het advocatenkantoor te München, alleen dan kan er echt ‘schoon schip’ gemaakt worden.
Mocht blijken dat de Kardinaal, willens en wetens, informatie wil achterhouden, bijvoorbeeld om bepaalde (bekende) personen buiten de media-aandacht te houden, dan moet hij aftreden of het Vaticaan moet ingrijpen, aldus de groep van 30 Priesters. De geruchten uit serieuze bron dat Rome nu wel klaar is met de geheimhouderij van Woelki en geen plaatst voor hem meer ziet als Kardinaal in Keulen, nemen met het uur toe, zeker nu ook de Duitse politiek steeds luider van zich laat horen en duidelijkheid eist.
Rainer Maria Woelki (1956) werd op 14 juni 1985 tot Priester gewijd. Hij was secretaris van Aartsbisschop Meisner en directeur van een theologisch college. Op 24 februari 2003 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Keulen en tot titulair Bisschop van Scampa. Zijn Bisschopswijding vond plaats op 30 maart 2003. Op 2 juli 2011 werd Woelki benoemd tot Aartsbisschop van Berlijn. Woelki werd tijdens het consistorie van 18 februari 2012 tot Kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van Kardinaal-priester. Op 11 juli 2014 werd hij benoemd tot Aartsbisschop van Keulen. Bij zijn aantreden liet hij weten dat de aanpak van sexueel misbruik in de kerk absolute prioriteit zou krijgen. Daar kwam in de praktijk echter bar weinig van terecht. Daarmee maakt hij zich van jager tot gejaagde.