Duitsland: Kardinaal ziet af van zeer hoge onderscheiding

Woensdag 28 april 2021 07:31- Bron: CBS – Foto: PB
  -München- De Duitse Kardinaal en naaste adviseur van de Paus, Reinhard Marx (67) uit München, wil de hoogste Duitse onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz, niet in ontvangst nemen.

In een brief aan de Duitse Bondspresident Frank-Walter Steinmeier verzocht hij gisteren, de voor aanstaande vrijdag geplande uitreiking in kasteel Schloss Bellevue af te gelasten.

De Kardinaal wijst de zeer hoge onderscheiding af, omdat hij rekening wil houden met de gevoelens van misbruikslachtoffers, die aanstoot kunnen nemen op de onderscheiding aan een man van de Kerk. Tal van misbruikslachtoffers uit Keulen en Trier hadden kritiek geuit op de huldiging vanwege de nog altijd onduidelijke rol van Marx bij het openbaar maken van diverse misbruikzaken.

“De kritiek, die thans door mensen en slachtoffers van misbruik in de Kerk wordt geuit, neem ik zeer serieus, onafhankelijk van de juistheid van enkele beschuldigingen in de pers of persoonlijke brieven”, schrijft Marx. Hij voelt zich persoonlijk en ook als ambtsdrager in de Kerk verantwoordelijk voor de opheldering van deze zaken.

Geef een reactie op dit artikel