Eli Asser (96) overleden

Schrijver Eli Asser is zaterdag op 96-jarige leeftijd te Amsterdam overleden.

Asser was jood en holocaustoverlevende. Na de oorlog, waarin hij beide ouders en zijn broer en zus verloor, werd hij journalist. Hij werkte voor o.a. het Haagsch Dagblad en Vrij Nederland. In de jaren vijftig legde hij zich toe op het schrijven van teksten. Eerst voor de radio, later televisie.

Asser werd geboren als de jongste zoon van Isaäc Asser (1883-1942), een standwerker die op de markt scheermesjes verkocht, en diens tweede echtgenote Johanna van West (1892-1942). Vader Asser had uit zijn eerste huwelijk een zoon (een tweede zoon was al na een paar weken gestorven). Na Eli’s geboorte werd nog een dochter geboren. Assers vader, zijn moeder, de eerste vrouw van zijn vader en zijn broer en zus kwamen in de 2e wereldoorlog om in de concentratiekampen.

In de oorlog werkte hij onder andere bij de Joodse Raad en als verpleger in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bos. Begin 1943, op de avond vóór alle patiënten door de bezetter werden weggevoerd, dook Asser samen met zijn vriendin en latere echtgenote Eva Croiset (1923-2002) onder. Later zou hij zijn ervaringen verwerken in het toneelstuk Aan de vooravond. Asser zat vervolgens een tijd ondergedoken bij een boer in de provincie Friesland.

 

Loopbaan

Zijn doorbraak als tekstschrijver kwam in 1953 bij de VARA, waar hij voor het wekelijkse radioprogramma De Showboat de komische radiostrip Mimosa (later Mimoza, MInisterie van MOeilijke ZAken, genoemd) schreef. Mimosa, met in de hoofdrollen Ko van DijkJohan Kaart en Conny Stuart en de special effects van het geluidenwonder Jan Oradi, was bijzonder populair. Voor De Showboat schreef Asser tevens teksten voor Wim Sonneveld, die in het programma optrad als Amsterdamse orgeldraaier Willem Parel. Asser werkte ook mee aan de film Het wonderlijke leven van Willem Parel uit 1955. Later schreef Asser reclameteksten.  Assers bekendste werk was de KRO tv-serie ‘t Schaep met de 5 Pooten, over een bruin cafe in de Jordaan. Hoofdrollen in die serie uit 1969 werden gespeeld door Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard. In 1972 schreef hij voor de KRO Citroentje met Suiker, ook over een Amsterdams café en met dezelfde drie hoofdrolspelers als ‘t Schaep. Asser schreef voor beide series ook de liedteksten, die door Harry Bannink van muziek werden voorzien.

Van ‘t Schaep is in 2006 een remake gemaakt met o.a Pierre Bokma en Loes Luca als hoofdrolspelers. Asser was de vader van kunstenaar Hella de Jonge, de echtgenote van cabaretier Freek de Jonge. In 1996 vertelde Asser zijn levensverhaal voor het USC Shoah Foundation Institute van Steven Spielberg. Deze film is opgenomen in de Collectie 2000 Getuigen Vertellen van het Joods Historisch Museum.

In 2004 publiceerde hij het boek Alles is meegenomen, dat grotendeels bestaat uit brieven die hij en zijn vrouw Eva Croiset elkaar schreven vanaf hun onderduikadressen tijdens de oorlog.

Asser was in 2008 te zien in een aflevering van de dramaserie Keyzer & De Boer Advocaten als de joodse heer Simon. 

Bron: ADN/WM Foto: wikimedia cc

Geef een reactie op dit artikel