Emile Roemer bezoekt het klooster

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 19 oktober 2022 – 00:07 uur – Bron: KRO-NCRV – Beeld: KRO-NCRV
 -Hilversum- In het KRO-NCRV TV-programma Kloostergasten dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het leven van broeders en zusters. De komende uitzending ontdekt Emile Roemer het kloosterleven.

Drie dagen in retraite

Commissaris van de Koning Emile Roemer gaat drie dagen in retraite bij de redemptoristen van klooster Wittem in zijn provincie Limburg. Het klooster is onderdeel van een bedevaartroute en heeft daarom de deuren open staan voor de buitenwereld. Hoe ervaart hij de aantrekkingskracht van dit pelgrimsoord?

Emile Roemer woont een doop bij, bezoekt de historische bibliotheek en de zeldzame grafkelder. Ook pelgrimeert hij door het Limburgse heuvellandschap en beklimt de Gulperberg. Tussen alle activiteiten door vraagt hij zich af wat de paters vandaag de dag onze geseculariseerde en individualistische maatschappij te bieden hebben.

Saamenhorigheidsgevoel

Emile merkt dat in het klooster een gevoel van samenleven is, net zoals hij elders in Limburg gewend is. “De Limburger heeft heel veel oog voor elkaar”, vertelt Emile. “Dat saamenhorigheidsgevoel waar overal naar gezocht wordt: dat is hier altijd behouden.”

Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken.

Naast Emile Roemer verruilen ook Thomas Cammaert, Noraly Beyer, Evi Hanssen, Esther Vergeer en Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.

Kloostergasten met Emile Roemer is zondag 23 oktober om 17.45 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2 

 

Geef een reactie op dit artikel