Francis van Broekhuizen wilde eigenlijk het klooster in

-HILVERSUM- (ADN/KRO-NCRV) Wie is toch die sopraan met die aanstekelijke lach in het KRO-NCRV spelprogramma ‘de slimste mens’?

Wel het is sopraan Francis van Broekhuizen, zonder twijfel de opvallendste kandidaat in het huidige zomerseizoen van ‘de slimste mens’. Achter haar deelname zit een groter plan. ‘Dit is stiekem een middelvinger naar iedereen die het me ooit moeilijk maakte.’

Misdienaar, klooster, Lourdes

Meedoen aan het razendpopulaire spelprogramma is ook een statement maken. De Haagse weet hoe het is te vechten tegen vooroordelen. Zij was devoot katholiek en verbleef vanaf haar zevende drie dagen per week als misdienaar in een klooster. Later, toen dat devote een beetje minder werd, deed zij vrijwilligerswerk voor zieke mensen in de het bedevaartsoord Lourdes. Daar kwam niet lang na haar ‘coming out’ een eind aan.

,,Een mevrouw in de leiding van die vereniging walgde als ze mij zag. Vooral omdat ik lesbisch ben. Uitkomen voor mijn homoseksualiteit was sowieso een worsteling. Ik was in de war. Ik wilde altijd wel verliefd worden en kinderen krijgen. Later hoorde ik tijdens therapiesessies vooral hoe ik telkens aan conflictvermijdend gedrag deed. Iedereen alleen maar tevreden willen stellen. Ik moest voor mezelf leren opkomen. Dat gaat steeds wat beter. De slimste is voor mij dus stiekem ook een middelvinger naar iedereen die het me ooit moeilijk maakte.’’ Luister en kijk ook naar onderstaand gesprek in het programma ‘De verwondering’.

Foto: KRO-NCRV/ Martje van der Heijden

 

Geef een reactie op dit artikel