Frank Kramer (73) overleden

Woensdag 02 december 2020 09:41 Bron: KRO Foto wiki)

Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt.”

Oud-voetballer,tv-presentator en voetbalcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden.Hij was al enige tijd ziek, Johan Derksen maakte reeds gewag van de ziekte van Kramer, een week geleden in het TV-programma ‘voetbal inside’.

Kramer was al enige tijd ziek. Hij werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.  Hij raakte in coma. Het was zijn wens dat hij niet gereanimeerd zou worden en dat hij geen voeding zou krijgen, maar dat hij gewoon in coma zou worden gehouden.”

Philip Kooke, schrijver van de biografie van de markante Kramer maakte de dood wereldkundig, volgens Kooke liet Kramer nog een boodschap achter: „Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt.” Kramer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij ligt in coma. En het was zijn wens dat hij niet gereanimeerd zou worden en dat hij geen voeding zou krijgen, maar dat hij gewoon in coma zou worden gehouden.”

Kramer was voetballer die bij veel relatief kleine clubs in het betaalde voetbal speelde, zoals Telstar, Haarlem en Volendam.Hij was populair door zijn briljante acties,ook al waren die volgens velen te schaars in aantal om door te kunnen stoten naar het grote betaald voetbal.

Na het voetbal koos Kramer voor een loopbaan bij de omroep. Zo presenteerde hij de voor de KRO tal van TV-programma’s als de Frank Kramer show, Hints en Boggle. De laatste 25 jaar was hij commentator bij Eurosport. In 2018 nam hij daar, enigzins gedwongen, afscheid door het over van alles en nog wat te hebben, behalve over de wedstrijd.

,,Frank Kramer maakt in de jaren zeventig naam als de meest geïnterviewde profvoetballer na Cruijff en Van Hanegem. Het imago van Pietje Bell, ‘Fratsen Frankie’ of bon vivant biedt hem de droomontsnapping uit de niet te dragen werkelijkheid van het overlijden van zijn vriendin en van zijn zus”, luidt de wervende tekst van de uitgever.

En: ,,Of het nu een voetbalclub is of een televisieprogramma, Frank is gewild omdat hij het publiek vermaakt. Maar blijft hij dat te nadrukkelijk doen, dan leidt dat juist weer tot problemen. Tot zijn eigen verbazing is hij ineens de opvolger van Willem Ruis op de zaterdagavond. Miljoenen kijken met natte haartjes naar De Frank Kramer Show.”

Philip Kooke noemt Kramer ‘een tv-ster zonder sterrendom. Zijn auto moet worden aangeduwd!’

In Het Parool meldt Kramer doodleuk dat hij meewerkte aan het boek, maar de tekst nog niet heeft gelezen. ,,Wat betekent de titel eigenlijk?” vraagt hij aan de verslaggever.

Kooke legt die titel vervolgens uit. ,,Op de vlucht voor verwachtingspatronen, vooral van zijn vader. Op de vlucht voor gevoelens van rouw en verdriet. Maar ook veel voor praktische zaken.”

Geef een reactie op dit artikel