Harry van den Bergh (77) overleden

-HAARLEM- (ADN) Oud PvdA Tweede-Kamerlid Harry van den Berg is vrijdag in de leeftijd van 77 jaar overleden.

Van den Bergh kwam in 1977 voor de PvdA in de Tweede Kamer, Hij had vooral buitenlandse zaken en defensie als specialiteit. Nadat hij het kamerlidmaatschap achter zich had gelaten, werd hij voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland.

Van den Berg begon zijn loopbaan in 1970 tot 1972 als wetenschappelijk medewerker van het Koos Vorrink-Instituut. Tot 1975 was hij stafmedewerker van de kamerfractie van de PvdA, daarna internationaal secretaris. Na de Anjerrevolutie in Portugal werd hij door Willy Brandt benaderd om (illegaal) geld te smokkelen dat voor de Partido Socialista van Mário Soares bestemd was. Een keer kreeg hij daar van partijgenoot Max van der Stoel, die toen minister van Buitenlandse Zaken was, zelfs een diplomatieke status voor.

Van 1977 tot 1987 was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Hij verliet de Tweede Kamer omdat hij in opspraak was geraakt. Het betrof (vermeende) voorkennis bij de handel in aandelen Fokker. Daarna werd hij gemeenteraadslid in Amstelveen en was ook voorzitter van Humanity in Action.

In de jaren negentig was Van den Bergh lange tijd voorzitter van Veilig Verkeer Nederland. In 1995 raakte hij in opspraak nadat hij op de snelweg te hard had gereden. Hij verontschuldigde zich voor het te hard rijden, maar trok zich niet terug als voorzitter.

Foto: Nationaal Archief Emmen

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel