Henk Schiffmacher wil Paus tatoeëren

Vrijdag 04 december 2020 00:53 Bron: KNA/Spiegel/Foto Bol)
-Amsterdam- Een tattoo voor Paus Franciscus? Behoudende Katholieken zullen acuut een bloeddruk-verhoging, bij alleen het idee al, krijgen. Hun opponenten kunnen niet wachten totdat deze, altijd weer voor verrassingen goed zijnde Paus, het daadwerkelijk doet.

Nu heeft de Paus, voor zover bekend geen plannen in die richting. Maar de wereldberoemde Nederlandse tattoo-kunstenaar Henk Schiffmacher zou niets liever doen, dan de Paus een tattoo zetten. Dat zegt de 68-jarige Katholiek en tattoo-legende in een interview met het fameuze Duitse magazine ‘Spiegel’ : “Dat zou me toch wat zijn. Tenslotte droegen de vroege Christenen ook massaal tattoos. Ik zou hem graag een tattoo van een naakte vrouw willen geven. Of een naakte man? Het zou de reputatie van tattoos in ieder geval ten goede komen.” Waarom hij uitgerekend voor deze twee tattoo-opties kiest, laat hij in het midden.

Wie hij ook gaarne van een tattoo zou willen voorzien is Angela Merkel. Bij haar zou hij zich een tattoo kunnen voorstellen van de Europese vlag. “Dat is weliswaar ‘oubollig’, maar wel politiek correct. Uiteindelijk krijgt ieder mens de tattoo die hij of zij verdient.”

“Wij zijn nu eenmaal Calvinisten, een nuchtere natie, wij missen de barok, emotie en de ‘show’ van de Katholieke kerk.”

Op de opmerking van de Duitse journalist, dat ‘Duitse intellectuelen’ graag op personen met een tattoo neerkijken, zegt Schiffmacher, dat dat in Nederland ook zo is: “Wij zijn nu eenmaal Calvinisten, een nuchtere natie, wij missen de barok, emotie en de ‘show’ van de Katholieke kerk.”

Henk is zelf Katholiek en dyslectisch, aldus de 68-jarige kunstenaar. In zijn familie beschikte men over slechts één boek, een reusachtig grote geïllustreerde Bijbel. Ik verslond de prachtige illustraties, hou van de ‘tamtam’ van de Katholieken. Ook, wanneer de strengheid van het geloof mij niet beviel.”

Schiffmacher heeft in zijn leven tal van internationale ‘sterren’ uit de muziekbranche van een tattoo voorzien, bijvoorbeeld Nina Hagen, Lady Gaga en de Red Hot Chili Peppers. Hij bezit tevens zo’n  40.000 tattoo-devotionalia van drie eeuwen en daarmee een van ‘s-werelds grootste verzamelingen. Tot zijn absolute ‘pronkstukken’ behoort  de huid van de rug van een in 1850 gestorven VS-Amerikaanse walvisvanger. Daarop afgebeeld: een aangeklede vrouw en een gekruisigde Jezus. In een nieuw verschenen fotoboek is een selectie van zijn grote verzameling te zien, klik op afbeelding hieronder>

Geef een reactie op dit artikel