Hoger beroep Kardinaal Pell afgewezen

-Melbourne- (KNA) De Australische Kardinaal George Pell is ook in hoger beroep veroordeeld voor het misbruiken van twee misdienaars. Afgelopen maart legde een lagere rechtbank hem een gevangenisstraf van zes jaar op, waarop Pell en zijn advocaten besloten in hoger beroep te gaan. Het hoogste gerechtshof te Melbourne zag voldoende bewijs om de zaak niet opnieuw op de rol te zetten, laat staan op de gevraagde vrijspraak in te gaan.

Het hoogste gerechtshof van de Australische deelstaat Victoria zond de beslissing live via haar website uit.

Pell (78) werd in december 2018 door een juryrechtbank voor schuldig bevonden. In 1996 zou hij als
Aartsbisschop van Melbourne een 13 jarige knaap misbruikt hebben en een andere hebben lastig gevallen.

In maart van dit jaar werd hij daarvoor tot zes jaar cel veroordeeld. De voormalig hoogste financiële chef van het Vaticaan ontkende de beschuldigingen en ging in beroep. Juristen gaven hem een goede kans om via een hoger beroep op vrije voeten te komen.

Pell is de ranghoogste Katholieke geestelijke wereldwijd, die wegens kindermisbruik veroordeeld werd.
In het hoger beroep dat vannacht om 01.30 (Nederlandse tijd) werd gehouden en live via internet uitgezonden, hadden de advocaten van Pell zware kritiek op het, in hun ogen , flinterdunne bewijs tegen Pell. De Kardinaal zou op basis van slechts één verklaring van een vermoedelijk slachtoffer veroordeeld zijn. Daarentegen zou de jury 20 getuigenverklaringen, die de kardinaal konden ontlasten, naast zich neer gelegd hebben. Ook zou het een gewoonte van Pell zijn om Parochianen direct na de Mis te begroeten en niet naar de sacristie terug te keren, waar het misbruik zou hebben plaats gehad volgens de slachtoffers.

Daar tegenover stond de argumentatie van het Openbaar ministerie, welke zegt dat de bewijslast van de kant van de slachtoffers zo omvangrijk is, dat de jury zonder ook maar enige twijfel overtuigd was van de schuld van Pell.

Foto: publiek domein/wiki commons

Geef een reactie op dit artikel