Hongarije: Conservatief Katholiek verkozen tot tegenstander premier Orbán

Maandag 18 oktober 2021 07:02 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
 -Budapest- De conservatieve, niet-partijgebonden Katholieke Peter Marki-Zay neemt het op tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán bij de Hongaarse verkiezingen van 2022.

Dat is vanochtend definitief bevestigd, nu alle stemmen geteld zijn. De 49-jarige won de door de oppositie georganiseerde voorverkiezingen met 56,71 procent van de sociaaldemocratische Klara Dobrev (43,29 procent). De opkomst was opmerkelijk hoog.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het land werden voorverkiezingen gehouden om een gezamenlijke oppositiekandidaat te verkiezen. Zes oppositiepartijen, van links-groen tot rechts-conservatief, moeten de winnaar ondersteunen in de verkiezingscampagne tegen huidig premier Viktor Orbán. De oppositie was tot nu toe erg verdeeld. De oppositie kan volgens hem Orbán alleen maar verslaan als zij samenwerkt, aldus Marki-Zay.

Bereidheid tot compromissen.

Marki-Zay is econoom, praktiserend Rooms-Katholiek en was politiek actief als burgemeester van de provinciestad Hódmezövásárhely. Hij is niet partijgebonden.

Zijn sterke kant is dat hij conservatieve kiezers aan zich weet te binden. Een groep die traditiegetrouw koos voor Orbán, maar het vertrouwen in de zittende premier meer-en-meer verliest, mede door Orban´s anti-Europese houding en weinig bereidheid tot compromissen. Marki-Zays conservatisme gaat echter hand-in-hand met een open-geest, tolerantie en de bereidheid om compromissen te sluiten, waardoor hij ook de meer linkse kiezers uit de grote steden zou kunnen overtuigen.

 

Geef een reactie op dit artikel