Justitie nog niet klaar met ex-Kardinaal McCarrick

Donderdag 25 november 2021 07:25 – Bron: 1010WINS/KNA – Beeld: wiki-commons
  -Washington- Mensen die het slachtoffer waren van misbruik hadden twee jaar de tijd om verjaarde aantijgingen voor de rechtbank in New Jersey te brengen. Kort voor het einde van de deadline meldt een slachtoffer zich – en ex-kardinaal McCarrick kan nu nog een dagvaarding voor een nieuw proces verwachten.

Een voormalig seminarist van het Aartsbisdom Newark heeft een rechtszaak aangespannen tegen ex-Kardinaal Theodore McCarrick, die in de lekenstand is teruggezet. Persagentschap ‘Associated Press’ (AP) meldt dat McCarrick in 1986 handtastelijk werd bij een nu 61-jarige tijdens een reis naar het strand. Naast McCarrick is de rechtszaak ook gericht tegen het Aartsbisdom vanwege hun nalatigheid en tegen een andere Priester die door betrokkene eveneens wordt beschuldigd van misbruik. De aantijgingen tegen McCarrick, die nu voor de rechter zijn gebracht, stonden al anoniem in het eindrapport van een Vaticaans onderzoek. Betrokkene had in 2018 al het een-en-ander bekend gemaakt aan de media. Een brief aan Kardinaal Joseph Tobin, de huidige Aartsbisschop van Newark, bleef in hetzelfde jaar onbeantwoord.

Het uitblijven van een reactie van het Aartsbisdom zorgde ervoor dat de betrokkenen een rechtszaak aanspanden. McCarricks optredens voor de rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts, waar de ex-Kardinaal in de herfst onschuldig pleitte, zouden ook een rol hebben gespeeld. De mogelijkheid van gerechtelijke vervolging is mogelijk gemaakt door een hervorming van het strafprocesrecht in de staat New Jersey in 2019, waarbij een termijn van twee jaar is geopend waarbinnen volwassen slachtoffers van seksueel geweld ook eerdere feiten voor de rechter kunnen brengen. Deze periode eindigt op 30 november 2021.

Het McCarrick-rapport vermeldde dat McCarrick “in de jaren tachtig zijn hand in de zwembroek van de seminarist op het strand in New Jersey stak, terwijl ook verschillende andere seminaristen aanwezig waren.” De slotconclusie van het uitgebreide onderzoeksrapport is dat meerdere beschuldigingen van misbruik, waaronder die van minderjarigen, geloofwaardig waren. Ook tijdens het afnemen van de biecht werd misbruik door hem gepleegd.

Op basis van het rapport heeft de Congregatie voor de Geloofsleer McCarrick in 2019 uit de klerikale stand verwijderd. Paus Franciscus bevestigde de beslissing van de Congregatie, waartegen McCarrick beroep had aangetekend. Al in 2018 accepteerde de Paus het ontslag van McCarrick uit het College van Kardinalen. McCarrick moet zich momenteel voor verschillende rechtszaken in New Jersey, met beschuldigingen uit zijn tijd als Bisschop van Metuchen (1981-1986) en Aartsbisschop van Newark (1986-2000), verantwoorden.

 

Geef een reactie op dit artikel