Kardinaal George Pell gearresteerd (update 28-2)

 Nadat hij door een Australische rechtbank is veroordeeld voor kindermishandeling, is de Australische Kardinaal George Pell gearresteerd. Hij is per direct niet langer hoofd van het Vaticaanse secretariaat van Economische Zaken, zoals het Vaticaan op een ongebruikelijke manier vanochtend heeft aangekondigd.

Curie-Kardinaal George Pell, 77, is veroordeeld voor seksueel misbruik, hij is overgebracht naar een penitentiaire inrichting in Australië. Dat beval hedenochtend een rechtbank in Melbourne. De rechter hief de borgtocht op die Pell had gekregen voor een knie-operatie, nadat hij in december 2018 was veroordeeld , meldt de Australische media. Pell werd door politieambtenaren afgevoerd uit de rechtszaal – zonder handboeien. Toen hij voor zijn hoorzitting verscheen, werd hij door tientallen boze demonstranten voor het gerechtsgebouw opgewacht.

De voormalige staatssecretaris van Financiën van het Vaticaan werd veroordeeld wegens ongeoorloofd gedrag met een 13-jarige jongen en het molesteren van een andere jongen. Hierop staat maximaal 50 jaar gevangenisstraf. Het vonnis wordt uiterlijk medio maart bekendgemaakt, zolang blijft Pell in de gevangenis.

Een paar dagen na de anti-misbruiktop in het Vaticaan bevestigde een rechter dinsdag het unanieme oordeel van medio december 2018, tot afgelopen dinsdag werd de uitslag van de jury-rechtbank geheim gehouden. Pell is ‘s werelds hoogste Katholieke hoogwaardigheidsbekleder die beschuldigd is van seksueel misbruik en veroordeeld. Zijn advocaten hebben beroep aangetekend. Advocaten gespecialiseerd in zedenzaken in Australië laten weten dat de advocaten van Pell nog een lange gang zullen moet maken. In het meest gunstige geval kan men verwijzen naar leeftijd, ziekte en goede werken van Pell uit het verleden, om zo de straf in te korten. Maar Pell moet er rekening mee houden dat hij zijn oude dag in een kleinere behuizing zal moeten doorbrengen.

Ondertussen heeft de woordvoerder van het Vaticaan Alessandro Gisotti laten weten via Twitter dat Pell niet langer hoofd is van het Vaticaanse secretariaat van Economische Zaken. Dat het Vaticaan zo’n belangrijke aangelegenheid op Twitter en in het Engels communiceert, is zeer ongebruikelijk.

U P D A T E 28 – 02

De advocaat van de Australische kardinaal Pell heeft in een persconferentie het sexueel misbruik van zijn cliënt toegegeven, met toestemming van Pell, en zich gelijktijdig verontschuldigd dat hij als advocaat de hele zaak als onschuldige sexspelletjes in de rechtszaak heeft willen afdoen om zo een lagere straf te verkrijgen. In zijn slotpleidooi bracht hij naar voren, dat Pell  slechts een lichte straf verdient want de sexuele handelingen zouden ‘korter dan zes minuten’ hebben geduurd en het zou nooit tot een ejaculatie zijn gekomen, aldus de persverklaring van advocaat Robert Richter. Daarmee spreekt hij berichten uit conservatieve Katholieke media tegen, die beweren dat Pell best onschuldig zou kunnen zijn.

 

Bron: Vaticaan/EWTN/ADN/Channel9  Foto: wikimedia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*