Kardinaal Pell opnieuw voor rechter

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 22 juli 2022 -07:05 – Bron: Channel7/KNA – Beeld: publiek domein
  -Melbourne- Op 4 augustus begint een civiele hoorzitting over beschuldigingen van seksueel misbruik van een koorknaap door de Australische kardinaal George Pell. De pro-formazitting zal in eerste instantie ingaan op formaliteiten en procedurele kwesties. De vader van de koorknaap had Pell en het aartsbisdom Melbourne aangeklaagd om een schadevergoeding te eisen.

De aanklager stelt dat Pell “de gelegenheid te baat nam om misbruik te maken van jongens onder de 16 jaar om zijn seksuele neigingen te uiten”, zo meldt omroep Channel 7.

Wettig-en-overtuigend bewijs

De advocaten van de vader zouden wettig-en-overtuigend bewijs hebben. De advocaat van Pell, Nicholas O’Bryan, zegt tegenover omroep Channel 7 dat zijn cliënt “de beschuldigingen absoluut ontkent en zichzelf zal verdedigen tegen de aanklachten”. Het proces zal rond maart 2023 op de rol komen.

Pell (81) werd in 2018 door een strafrechter in Melbourne tot meerdere jaren gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van seksueel misbruik van twee koorknapen tijdens zijn tijd als aartsbisschop van Melbourne in de jaren negentig. In 2020 werd Pell echter vrijgesproken door het Hooggerechtshof wegens gebrek aan bewijs en vrijgelaten uit de gevangenis na 405 dagen hechtenis. Een van de twee koorknapen, zoon van de huidige eiser, stierf in 2014 aan een overdosis drugs.

De uitkomst van deze strafzaak heeft geen invloed op de lopende civiele procedure. Volgens juridische experts zijn civiele rechtszaken echter gevaarlijker voor Pell dan strafrechtelijke.

George Pell

De Australische kardinaal George Pell is de voormalige prefect van het Vaticaans secretariaat voor economische zaken en was dus een soort ‘minister van Financiën van de Paus’. Hij is de hoogste Katholieke prelaat die werd veroordeeld voor seksueel misbruik. In februari 2019 werd Pell door een rechtbank in Melbourne veroordeeld tot zes en een half jaar gevangenisstraf. In hoger beroep sprak het Australische Hooggerechtshof hem op 7 april vrij.

Juridische experts zijn van mening dat tal van conclusies in het eindrapport van de Australische staatsmisbruikcommissie over de rol van de kardinaal bij het afhandelen van misbruikzaken en valse getuigenissen voor de commissie, aanleiding kunnen geven voor meer civiele procedures tegen hem.

Geef een reactie op dit artikel