Kardinaal Zen in Hongkong gearresteerd UPDATE

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 11 mei 2022 – 11:23 – Bron: Redactie kerk/Reuters/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Hong Kong- Volgens persagentschap Reuters is de emeritus bisschop van Hong Kong, kardinaal Joseph Zen, gearresteerd door de nationale veiligheidspolitie.
 
UPDATE 12 mei 12.00 uur:
De 90-jarige emeritus bisschop van Hongkong is op borgtocht vrijgelaten. Wel zijn zijn reisdocumenten ingenomen opdat hij het land niet kan verlaten.
 

Collaboratie met buitenlandse mogendheden

Volgens Reuters werd Zen samen met vier andere mensen gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij de pro-democratische beweging in Hong KOng. Naast de 90-jarige kardinaal werden advocaat Margaret Nga, activist en zangeres Denise Ho, voormalig parlementslid Cyd Ho en wetenschapper Hui Po-keung gearresteerd vanwege hun inzet voor het hulpfonds ‘612 Humanitarian Relief Fund’. Zij worden beschuldigd van collaboratie met buitenlandse mogendheden. Tot dusver hebben noch het bisdom Hong Kong, noch de door de Chinezen gecontroleerde autoriteiten de arrestatie bevestigd. Het Hulpfonds biedt financiële, medische en juridische bijstand aan pro-democratische oppositieactivisten die de afgelopen jaren hebben geprotesteerd tegen een wetsontwerp dat de uitlevering van vermoedelijke criminelen aan China mogelijk zou maken. De organisatie ontbond zichzelve vorig jaar nadat de politie eiste dat persoonsgegevens zouden worden doorgegeven.

Strenger beleid

Zen is al lang een aanhanger van de pro-democratische beweging en heeft zich in het verleden krachtig uitgesproken tegen het steeds strengere beleid van China. Zen heeft onder meer deelgenomen aan een gebedsdienst tijdens de demonstraties in 2019. Gezien het Chinese beleid zit er niets anders op dan te protesteren, had hij vooraf aan verschillende internationale media laten weten. Veel Rooms-Katholieken waren ook betrokken bij de pro-democratische protesten in 2019 en 2020. De regering reageerde met massaal politiegeweld op de protesten tegen nieuwe veiligheidswetten, die de politie- en administratieve regering aanzienlijk meer bevoegdheden geven en China in staat stelt om de politiek van de regio rechtstreeks te beïnvloeden.  

Geef een reactie op dit artikel