Kardinaal Zen in Hongkong veroordeeld

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 25 november 2022 – 13:13 uur – Bron: KNA/CNN Beeld: Jindrich Nosek by wiki4.0
 -Hong Kong- De Rooms-Katholieke Kardinaal Joseph Zen en vijf andere mensenrechtenactivisten, voornamelijk wetenschappers en kunstenaars, zijn vandaag in Hongkong veroordeeld wegens het niet wettelijk registreren van een hulpfonds voor democratie-activisten. De rechtbank in West Kowloon legde allen geldboetes op tussen 2.000 en 4.000 Honkong dollars.

Verontwaardiging

De arrestatie van de zes verdachten in mei 2022 en het daarop volgende proces leidden wereldwijd tot verontwaardiging. Het inmiddels ter ziele gegane ‘Fonds 612’ bood financiële, juridische en psychologische hulp aan mensen die waren gearresteerd tijdens de pro-democratieprotesten van 2019.

De rechtbank stelde dat de sponsors volgens de geldende Chinese regelgeving binnen één maand na oprichting een aanvraag voor registratie van het fonds moesten indienen, mede door het politieke karakter van het fonds. De verdediging had dit laatste ontkend, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Bio

Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun was bisschop van Hong Kong van 2002 tot 2009. Theologisch en politiek is hij een van de meest invloedrijke vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke kerk in Azië. Tegenwoordig is de Salesiaan van Don Bosco één van de meest prominente critici van de Chinese regering en haar antireligieuze beleid.

Geef een reactie op dit artikel