Kardinaal Zen uit kritiek op verbod privé-missen in St. Pieter

Donderdag 1 april 2021-11:22- Bron: KNA Foto: VOA
 -Rome- De voormalig Bisschop van Hongkong, Kardinaal Joseph Zen, heeft zich kritisch uitgesproken over het recente verbod op ‘privémissen’ in de Sint-Pietersbasiliek. In een brief (gisteren) aan de voormalige Prefect van de Congregatie voor de Goddelijke aanbidding, Kardinaal Robert Sarah, schrijft hij: “Pijn en verontwaardiging hebben mijn hart gevuld. Als de Corona-reisbeperkingen er niet waren geweest, zou ik naar Rome gaan om geknield voor de Paus te protesteren, aldus de 89-jarige.

In opdracht van het Vaticaans Staatssecretariaat zijn sinds 22 maart Eucharistievieringen door individuele Priesters verboden in de Sint-Pietersbasiliek; voor Heilige Missen in de oude (Latijnse) vorm gelden vaste tijden. Zen ziet de beslissing als een verder bewijs van de almaar toenemende macht van het staatssecretariaat. De Kardinaal schrijft dat teveel macht in slechte handen is geraakt en gestopt moet worden.

Zen is een van de meest prominente critici als het gaat om de benadering van het Vaticaan jegens China. Bovenal beschouwt hij het akkoord over de benoeming van Bisschoppen, dat in 2018 werd gesloten en in 2020 werd verlengd, als een zeer grote vergissing. De Katholieken die loyaal waren aan Rome in China zouden in de steek worden gelaten.

Met het oog op het verbod op privémissen in de Sint-Pietersbasiliek hebben verschillende Kardinalen zich al verontwaardigd uitgelaten. Aan het begin van de week deed Kardinaal Robert Sarah een oproep om het decreet in te trekken. Daarmee sluit hij zich aan bij de eisen van de Kardinalen: Raymond Burke, Gerhard Ludwig Müller en Walter Brandmüller.

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie op dit artikel