Ligt Kim Jong-un in coma?

-London- (ADN-DPA) Volgens Zuid-Koreaanse diplomaten zou de 36 jarige leider van Noord-Korea al enkele dagen in coma liggen.

„Ik geloof, dat hij in coma ligt, niet hersendood, maar nog wel in leven“, aldus een voormalig adviseur van de vroegere president Kim Dae-jung van Noord Korea tegenover Reuters.

Al weken geleden zou hij volmachten aan zijn jongere zus Kim Yo-jong (32) hebben verstrekt, nadat hij na een operatie afgelopen voorjaar slechts moeizaam herstelde. Yo-jong is echter nog niet tot opvolger benoemd, omdat over de opvolging van de Jung-dictator nog weinig geregeld was.

Volgens de Zuid Koreaanse diplomaten zou een plotselinge dood van Kim dan ook „een catastrofe voor het land betekenen“.

De laatste beelden van de dictator werden 4 dagen geleden op de staatstelevisie vertoond, echter ging het daarbij om beelden van 19 augustus. Het is niet de eerste keer dat de propaganda van Noord Korea oude foto’s als ‘nieuwe’ vertoont.

Toen Kim Jong-un in april zonder verklaring voor een paar weken van het toneel verdween, ontstonden vele speculaties – ook omtrent zijn opvolging.

In het middelpunt staat nu: Kim Yo-jong. Het is niet uitgesloten dat de zus klaar staat om het hoogste ambt over te nemen. Reeds in maart gaf zij tot ieders verbazing een eigen politieke verklaring af. Daarin reageerde zij met woedende verbale aanvallen op de kritiek van Zuid Korea vanwege het testen van raketten door Noord-Korea. Maar waarschijnlijker is het volgens experts, dat in geval van zijn overlijden, eerst een collectief de macht over zal nemen.

In juni dreigde Kim Yo-jong,  na een tegen Pjöngjang gerichte propaganda-flyeractie van activisten in Zuid Korea met vergeldingsacties tegen Seoul. Daartoe had zij toestemming van de machthebber en de partij, aldus de Noord-Koreaanse pers. Later liet Noord-Korea een leegstaand verbindingsbureau op de grens van beide landen met springstof opblazen.

Het aanbod van de Zuid Koreaanse regering om diplomaten van een de-escalatiewerkgroep te sturen, bestempelde Kim Yo-jong als een „tactloos en schimmig voorstel“.

„Er zijn steeds meer aanwijzingen, die bevestigen, dat momenteel de verklaringen van Kim Yo-jongs op dezelfde manier behandelt worden als die van Kim Jong-un“, schrijft de Zuid Koreaanse krant „Hankyoreh“.

Geef een reactie op dit artikel