Lode Van Hecke is nieuwe bisschop van Gent

Het is zeer uitzonderlijk dat een Trappistenmonnik Bisschop wordt.
-GENT- (RED) Lode Van Hecke (69) wordt de nieuwe, 31ste Bisschop van Gent. Hij volgt Luc Van Looy op die met zijn 79 levensjaren met pensioen gaat.

Van Hecke was tot nu Abt van de Abdij van Orval. Het gebeurde nooit eerder dat een Abt Bisschop in Vlaanderen werd. Op DV zondag 23 februari 2020 wordt Mgr Van Hecke in de Sint-Baafskathedraal van Gent tot 31e Bisschop gewijd. De viering vangt aan om 15.00 uur des namiddags onder leiding van hoofdcelebrant Kardinaal Jozef De Kesel.

Het is Paus Franciscus die Abt Lode Van Hecke van de Cisterciënzerabdij Notre-Dame d’Orval heeft benoemd tot Bisschop van Gent. Voor het eerst wordt daarmee in België een Trappistenmonnik Bisschop. Het is zeer uitzonderlijk dat een Trappistenmonnik Bisschop wordt. In de hele wereld  zijn er momenteel slechts twee andere Trappisten Bisschop.

“In de vreugde van de Geest”.

Lode Van Hecke heeft in Orval achtereenvolgens opdrachten vervuld als Novicenmeester, Subprior, directeur van de brouwerij, Prior, econoom en gastenbroeder. Tussen 2002 en 2004 was hij in Rome secretaris van de Abt-generaal van de Cisterciënzerorde, waartoe de Trappisten behoren. Op 25 januari 2007 verkozen de Monniken van Orval hem tot hun Abt, de 63ste sinds 1132. Zijn Abtsleuze van toen wordt nu ook zijn bisschopsleuze: “In de vreugde van de Geest”.

Lode Van Hecke werd geboren in een katholiek gezin in Roeselare in 1950, als tweede van vijf kinderen.  Na zijn studie klassieke talen (Latijn en Grieks) en klassieke literatuur  wilde hij de studie geneeskunde beginnen, maar uiteindelijk voelde hij een roep tot iets anders.
Hij ging naar het Seminarie van Brugge.

Na het eerste jaar behaalde hij aan de KU Leuven het kandidaatsdiploma in de filosofie. Daarna vervulde hij zijn verplichte militaire dienst. Het is in die periode dat hij kennis maakte met de Trappistenabdij van Orval. Hij besloot om daar in te treden, in 1976, nadat hij zijn licentiaatsstudie filosofie had afgemaakt. Hij legde zijn eeuwige geloften af in 1983,  en werd tot Priester gewijd in 1995. In 1988 promoveerde hij tot licentiaat in de theologie aan de KU Leuven.

Geef een reactie op dit artikel