Luxemburg: Groothertog Jean (98)overleden

Leestijd: 2 minuten

-LUXEMBURG- Groothertog Jean, (Jean (Jan) Benoît Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d’Aviano) oud-staatshoofd van Luxemburg, is overleden. Zo heeft het Luxemburgse hof in een kort communiqué bekendgemaakt.

Groothertog Jean was 98 jaar. Hij regeerde vanaf 1964 en droeg in 2000 de troon over aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog van Luxemburg.

,,Het is met grote droefheid dat ik het overleden van mijn geliefde vader bekendmaak. Onze koninklijke hoogheid groothertog Jean heeft ons in vrede verlaten, omringd door de liefde van zijn familie”, schrijft groothertog Henri.

Gezondheid

De gezondheid van de Groothertog was tijdens het paasweekeinde snel achteruit gegaan. In de dagen ervoor was Jean met een longontsteking opgenomen in het hospitaal.

Groothertog Jean behoorde tot de laatste veteranen van de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij nam als luitenant en verbindingsofficier van de Irish Guards deel aan de geallieerde landingen in juni 1944 in Normandië; daarna trok hij met de Britten op naar Brussel.

Na een kort uitstapje om deel te nemen aan de bevrijding van Luxemburg-stad voegde hij zich bij zijn in Nederland gelegerde regiment, dat strijd leverde bij Elst en Nijmegen. De Irish Guards rukten uiteindelijk op naar Duitsland, waarna Jean afzwaaide. Nederland prees hem onder meer het Oorlogsherinneringskruis.

Familie

Jean trouwde in 1953 met prinses Joséphine-Charlotte, zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Samen kregen zij vijf kinderen. In 1964 volgde hij zijn moeder groothertogin Charlotte op als staatshoofd van Luxemburg, een functie die hij tot oktober 2000 vervulde.

Na zijn aftreden ging hij wonen op kasteel Fischbach, in het noorden van Luxemburg. Zijn vrouw overleed in 2005 en met het vorderen der jaren nam hij steeds minder deel aan het openbare leven, al was Jean in 2014 wel in Normandië aanwezig voor de grote internationale herdenking van D-Day. Zijn 95e verjaardag werd drie jaar geleden nog groots gevierd, in aanwezigheid van onder anderen prinses Beatrix. De relaties met de Nederlandse koninklijke familie zijn, mede door de gedeelde geschiedenis tussen de Oranjes en het vorstenhuis van Luxemburg, altijd bijzonder hartelijk geweest.

De regeerperiode van Groothertog Jean verliep rimpelloos. Onder zijn zoon Henri kwam Luxemburg in 2008 wel terecht in een constitutionele crisis. Die weigerde toen vanwege zijn Katholieke geloof een nieuwe wet te ondertekenen die euthanasie legaliseerde. Daarop besloot het parlement dat de ondertekening van een wet door de Groothertog niet langer nodig is. De monarchie in het groothertogdom werd daarmee puur protocollair.

Foto: wikimedia cc