Mexicaanse Kardinaal Obeso gestorven.

Kardinaal Sergio Obeso Rivera (Embedded Photography)
 -XALAPA-(KNA) De Mexicaanse Kardinaal Sergio Obeso Rivera is in de leeftijd van 87 jaar gestorven. Dat melden Mexicaanse media en werd inmiddels door het Bisdom bevestigd. Obeso stierf zondagnacht in Coatepec, vlakbij zijn voormalige Bisschopsstad Xalapa, na een korte ziekenhuisopname.

Obeso was jarenlang verantwoordelijk voor het wel-en-wee van de Rooms-Katholieke Kerk in Mexico. Drie keer werd hij door de Bisschoppenconferentie tot hun voorzitter gekozen. Eind juni 2018 besloot Paus Franciscus dat de toenmalige 86-jarige, gelet op zijn grote verdiensten, de titel van Kardinaal toekwam.

Met de dood van Obeso telt het Kardinaalscollege van de Katholieke Kerk nu 216 leden. Van hen zijn 119 jonger dan 80 jaar en daarmee bij een Conclaaf gerechtigd tot deelname aan een Pauskeuze.

De op 31 oktober 1931 in Xalapa geboren Obeso studeerde theologie in Rome. Hij bekroonde zijn studie met een Doctoraal aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana. Zijn loopbaan daarna bestond onder andere uit les geven aan Seminaries tot Rector van een Seminarie. In 1971 werd hij Bisschop van Papantla.

Op 42-jarige leeftijd werd hij benoemd tot Co-adjutor en de-facto-leider van het Aartsbisdom Xalapa. Na de dood van de zittende Aartsbisschop nam hij deze functie over. In 1982 koos de Bisschoppenconferentie de nog jonge Obeso tot hun voorzitter.

Toen hij in 1995 voor de derde keer tot voorzitter van de Bisschoppenconferentie gekozen werd, vervulde hij een belangrijke rol in de poging vrede te stichten in de onrustige provincie Chiapas. In 2007 nam Paus Benedictus XVI zijn ontslagaanvraag, vanwege zijn leeftijd, aan.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel