Nikolai van der Heyde (84) overleden

-HILVERSUM- (KRO-NCRV/ADN) Schrijver en cineast Nikolai van der Heyde is op 84-jarige leeftijd zijn Schepper tegemoet getreden. Dat liet de familie via KRO-NCRV weten. De filmmaker/schrijver is donderdag overleden in het Rosa Spier Huis in Laren, waar de hij zijn laatste dagen sleet.

Van der Heyde kwam ter wereld op 23 januari 1936 in het Friese Leeuwarden als zoon van een Russische moeder. Zijn debuutfilm was: ‘Een ochtend van zes weken’ in 1966 met steun van bierbrouwer-miljonair Freddy Heineken.

Van der Heyde richtte zich later wat meer op een internationale markt voor zijn films. Hij maakte To Grab the Ring, en vijf jaar later Love Comes Quietly. Beide films werden genomineerd voor een Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Van der Heyde was een liefhebber van Hollywoodfilms en als de kans zich voordeed liet hij Engelse of Amerikaanse acteurs een rol spelen in zijn films.

Vervolgens richtte hij zich op de kluchtige Katholiek getinte komedie Help, de dokter verzuipt! naar de streekroman van Toon Kortooms, waarin onder anderen Martine Bijl een glansrol vervulde, naast Piet Bambergen en Leen Jongewaard.

In 1980 maakte hij het vervolg op dit kassucces onder de titel ‘Laat de dokter maar schuiven’. Deze film werd echter lang niet zo goed ontvangen als de voorganger en flopte. Van der Heyde regisseerde ook nog diverse Duitse televisieseries, waaronder de langstlopende en meest succesvolle Duitse soapserie ‘Lindenstrasse’ voor ARD-tv.

Foto: publiek domein

 

Geef een reactie op dit artikel