Norbert Blüm (84) overleden

Leestijd: 3 minuten

Hij was een van de meest prominente politici van Duitsland en bevlogen Katholiek. Nu is de voormalig Duitse minister van sociale zaken Norbert Blüm overleden.

-BONN- (ADN/RED) Hij wilde ook na zijn pensionering nog dingen doen, die er echt toe doen. In 2002 nam Blüm afscheid van de Duitse Bondsdag, hij verdween niet van het toneel. Hij was een veelgevraagd spreker, talkshowgast en bemoeide zich graag vanaf de zijlijn met de (sociale) politiek.

Voor de publieke omroep WDR maakte hij het programma “Im Auftrag meiner Enkel” (In opdracht van mijn kleinkinderen), een docu-reis dwars door de republiek, om antwoorden voor de toekomst te vinden. Maar ook een reis met journalisten naar Qatar, om de mensonwaardige arbeidsomstandigheden van gastarbeiders bij de bouw van voetbal-stadions voor het WK 2022 aan het daglicht te brengen. Nu is de CDU-politicus op 84 jarige leeftijd gestorven.

Blüm gold als het sociale geweten van de CDU en als “Hart van Jezus-socialist”. Tot aan zijn dood voerde hij actie tegen de uitholling van de familie en tegen een sociale politiek, die de solidariteitsgedachte niet meer wilde kennen. “In de milieupolitiek praten wij steeds weer over duurzaamheid, maar de hedendaagse gezinspolitiek is alles behalve duurzaam”, klaagde de CDU-politicus. De jeugd wordt steeds meer genationaliseerd, omdat de moeders “aan het werkfront” nodig zijn.

Scherpe kritiek uitte Blüm ook op de economie en wetenschap. Tijdens de financiële crisis (2008-2015) vergeleek hij analisten, ratingagenturen en economen met de Keizer, die geen kleding droeg. “Nooit is een beroepsgroep, die zich voorstaat op het etiket wetenschap, zo in ongenade gevallen als die van de economen”, aldus een woedende Blüm.

Paus Benedictus XV

Geboren werd hij in de stad Rüsselsheim en gevormd in diverse geledingen van de samenleving: In de 1960er jaren haalde hij zijn diploma als gereedschapsmaker, daarnaast studeerde hij filosofie, germanistiek, geschiedenis en theologie – onder andere bij Joseph Ratzinger, de late Paus Benedictus XVI. Tijdens een lezing van de voormalig Paus leerde hij zijn latere vrouw Marita kennen, met wie hij drie kinderen kreeg. 30 jaar lang zat hij in het Duitse parlement, de Bundestag, 16 jaar lang diende hij als minister van sociale zaken en werkgelegenheid in de regering Kohl – hard was de breuk met Kohl tijdens de CDU-donatieaffaire.

Als minister zette Blüm een aantal grote wijzigingen door in de pensioenen en de gezondheidszorg. Het meest bekend is de invoering onder zijn leiding van de zorg-verzekering in 1995 welke zijn naam draagt. Als politicus werkte hij vanuit zijn geloof, hij was ongeneeslijk Katholiek. Er is ook nog een leven naast de politiek was zijn adagium: “Politici, die met politiek opstaan, de lunch als werklunch organiseren en ‘s-nachts politiek dromen, houd ik voor gevaarlijk.” Lees verder onder de foto>

Plezier in het leven had Blüm veel en graag. zo trad hij op in tal van amusements-uitzendingen, waaronder de Duitse programma’s van de Nederlandse showmaster Rudi Carell, legendarisch was de laatste uitzending van Carell, daarin nam Blüm ‘wraak’ op het feit dat hij door Carell vaak op de hak was genomen, door Carell een emmer water over het hoofd te gooien en daarna de uitzending over te nemen, zie H I E R dat fragment.

Gevormd door de Katholiek Sociale Leer

Gevormd werd Blüm door de Katholiek Sociale Leer. Vanaf 2010 doceerde hij aan de Universiteit van Aken systematische theologie. Hij doceerde o.a. over een “groot idee in een diepe slaap: de Christelijk Sociale Leer”.

In maart 2020 maakte Blüm bekend dat hij het jaar daarvoor een bloedvergiftiging had opgelopen, sindsdien was hij van zijn schouders tot aan zijn voeten verlamd. Hij had een intensief publiek leven geleid – “soms als boxer in de politiek”, schreef hij in een column in  de krant ‘Zeit’. Duitsland verloor een groot Katholiek politicus met het hart op de juiste plaats.

Door Christoph Arens (KNA) Redactie MariaBode. Foto: Lizenz Bundesarchiv, B 145 Bild-F061790-0033 / Reineke, Engelbert / CC-BY-SA 3.0