Oirlo neemt afscheid van Pastoor Harrie Te Plate

Pastoor Harrie Te Plate legde op 8 maart na 31 jaar zijn werkzaamheden neer in de parochie van Oirlo. Het kerkbestuur is de pastoor dankbaar voor de grote betrokkenheid en zijn enorme toewijding in het Venrayse kerkdorp.

Het kerkbestuur wil alle inwoners de gelegenheid geven om afscheid te nemen van hun zeer gewaardeerde en geliefde pastoor. Dit zal gebeuren op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) met een heilige mis om 13.00 uur. Aansluitend hiervan is er een afscheidsreceptie in gemeenschapshuis De Linde in Oirlo. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd.

Pastoor Te Plate woont sinds februari bij de Oblaten in Nijmegen, waar hij kan genieten van zijn welverdiende rust. Op donderdag 5 april wordt hij 85 jaar.

Deken Harrie Smeets is voorlopig waarnemend voorzitter van het kerkbestuur. De kerkelijke diensten worden tot en met de zomervakantie ingevuld door ‘vervangers’. Na de zomervakantie hoopt het bestuur met een duurzamere invulling te kunnen starten. Mogelijk dat het tot een clustering komt met Oostrum en Geijsteren.

Voorlopig blijven de zaterdagdiensten om 19.00 uur en de zondagdiensten om 11.00 uur.

Harrie Te Plate werd op 5 april 1933 in Groenlo geboren. Hij ging eerst in Amsterdam een jaar naar de school voor late roepingen en studeerde daarna in Duiven bij de patersmissionarissen van de Oblaten van Maria.

Zijn noviciaat deed hij in Sevenum. Op 8 september 1964 legde hij zijn eerste gelofte af. Zijn eeuwige gelofte deed hij in 1967. De hogere studies deed hij eerst 2 jaar in Gijzegen in Oost Vlaanderen, toen twee jaar in Alverna en vervolgens weer twee jaar aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Utrecht.

Op 19 september 1970 werd hij tot priester gewijd en op 1 oktober van dat jaar volgde zijn benoeming tot kapelaan van de Heilige Geestparochie in Deurne waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor Antonius Franciscus Brummelhuis (1927-1971) en Jacobus Alphonsus Terken (1929-2009).

Op vrijdag 1 juli 1979 werd hij als pastoor geïnstalleerd in de St. Jozefparochie te Asten. Jet Tielen die meer dan dertien jaar op de pastorie aan de Beethovenlaan de huishouding verzorgde ging met hem mee naar Asten en werd daar zijn huishoudster. In januari 1987 werd hij benoemd tot pastoor van Oirlo. In 2010 vierde hij in die plaats zijn 40-jarige priesterschap.

Het college van burgemeester en wethouders van Venray koos in 2011 voor een van de straten van het uitbreidingsplan in de kerkhoek in Oirlo voor de naam “Pastoor Te Platestraat” en kwam met deze straatnaam tegemoet aan de wens van de dorpsraad van Oirlo. Met deze straatnaam werd Harrie te Plate, een van de langstzittende pastoors van Oirlo, in die plaats vereeuwigd.

Bron± Parochie Foto: A. Emonts

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*