Oud-KRO-voorzitter Frans Slangen (75) overleden

 Afgelopen weekeinde is oud-KRO-voorzitter Frans Slangen in de leeftijd van 75-jaar overleden. Hij was al geruime tijd ziek. De oud-voorzitter van de KRO vertrok in 2008. Voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind zegt over Slangen op: een a-typische bestuurder met oog voor de realiteit.

Katholieke Leergangen, KRO, Cordaid, KBO en CDA: waar Rooms Nederland vertegenwoordigd was, daar was ook Frans Slangen. De Tilburger, geboren en getogen in Limburg, overleed afgelopen weekend op 75-jarige leeftijd na een lange strijd met kanker.

Slangen kwam in 1996 bij de KRO in dienst. De omroep schrijft in een in memoriam dat Slangen er voor zorgde dat dat de omroep een vitale organisatie werd met een duidelijke identiteit.

Verlind, die tussen 1998 en 2008 als mediadirecteur met Slangen samenwerkte, prijst in een blogpost de voor Hilversum onorthodoxe aanpak van de voorzitter: “Kon het niet zoals het moest, dan moest het maar zoals het kon. Hij had zijn doel helder voor ogen; de KRO moest een betekenisvolle maatschappelijke speler zijn. En het lukte hem om dat voor elkaar te krijgen, hoewel zijn onorthodoxe manier van opereren hem niet per definitie populair maakte bij alle spelers in het omroeppolitieke discours. Als er een muurtje weg moet om het grotere doel te bereiken, dan gaat die muur ook weg: zo ongeveer luidde zijn levensinstelling.”

Voor zijn maatschappelijke inzet kreeg Slangen meerdere onderscheidingen. In 1999 werd hij officier in de Orde van Oranje Nassau; in 2008 Commandeur in de Pauselijke Orde van de Heilige Gregorius de Grote; in 2014 de gouden legpenning van de gemeente Tilburg en de Commissarispenning van de provincie Noord-Brabant.

Bron: Red/VM/KRO Foto: Youtube

Geef een reactie op dit artikel