Oudste Karmeliet van Nederland overleden

– DENEKAMP- In  verzorgingshuis Gravenstate bij het Klooster van de Zusters Franciscanessen van Denekamp is Pater Ben Velthuis (97) overleden. Hij was de oudste Karmeliet in Nederland. De in Ootmarsum geboren Velthuis was ruim 70 jaar actief als Priester.

Op 12-jarige leeftijd ging hij in 1935, zoals vele knapen van zijn leeftijd, naar het klein-seminarie te Zenderen en volgde daar het gymnasium. In 1942 trad hij in bij de Kloosterorde van de Karmelieten. Hij nam als novice de naam Sixtus aan. In 1943 legde hij de eeuwige geloften af. Na een studie filosofie en theologie in het Limburgse Merkelbeek vertrok Pater Ben Velthuis naar São Paulo in Brazilië. Pas een jaar later zou hij zijn eerste Heilige Mis opdragen in zijn geboortestad Ootmarsum.

Na een lange reis per schip naar Italië en vervolgens via Rome kwam hij in augustus naar Ootmarsum. Daar werd hij ingehaald als Neomist, ofwel pas gewijd Priester. Het was dan ook groot feest in Ootmarsum, het ganse dorp liep daarvoor uit. De stad was versierd en alle verenigingen liepen mee met de feestelijke intocht van Ben Velthuis, zijn moeder en de Parochiepastoor. Velthuis droeg in een overvolle Simon en Judaskerk zijn eerste Heilige mis op.

Pater Ben Velthuis vertrok naar Rome om er te gaan studeren en waar hij de Paus ontmoette. Van Italië kwam hij terug naar Nederland en hier oefende hij verschillende functies uit. Zo was hij Kapelaan in Almelo en Pastoor in Dedemsvaart maar ook zielzorger in tal van ziekenhuizen in Duitsland tot rector van een bejaardenhuis. Hij was een uiterst actieve man, stilzitten was er bij hem niet bij, altijd was hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Pater Velthuis noemde zichzelf ooit ‘een zwerver’. „Maar overal waar ik heb gewerkt heb ik een stukje van mijn hart achtergelaten.”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*