Parijs: Aartsbisschop Aupetit biedt Paus ontslag aan. Relatie met vrouw.

Paus moet maar over mij beslissen

Zaterdag 27 november 2021 07:55 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: wiki-commons
  -Parijs- De Parijse Aartsbisschop Michel Aupetit heeft Paus Franciscus zijn ontslag aangeboden. Volgens omroep TF1 zijn de aanleiding ruzies binnen het Aartsbisdom en een ‘merkwaardig’ contact met een dame in 2012.

Een seksuele relatie met een dame, zoals het tijdschrift ‘Le Point’ aan het begin van de week had gesuggereerd, wees de 70-jarige resoluut af. Hij wilde “verdelingen vermijden terwijl ik zelf een bron van verdeeldheid ben”, zei de Aartsbisschop in een interview”.

Update vrijdag 23.10

De afgelopen maanden waren er grote spanningen in het Aartsbisdom, door medewerkers en Franse media werden deze toeschreven aan het rigide bestuur van Aupetit. In de afgelopen maanden hadden de beide Vicarissen-generaal ontslag genomen. Bovendien werden de sluiting van het pastoraal centrum van Saint-Merry en het ontslag van de schooldirecteur van Saint-Jean de Passy, volgens dagblad ‘Le Point’, “meedogenloos” uitgevoerd.

Aupetit: Het gaat mij niet om af te treden

Aupetit benadrukte volgens dagblad ‘La Croix’ dat het geen kwestie van aftreden is; hij kreeg het ambt uit handen van de Paus. “Die moet nu maar over mij beslissen”. Om het Bisdom bij elkaar te houden moest hij als Bisschop in dienst van de eenheid staan. Volgens het rapport zou de brief van Aupetit aan Paus Franciscus van donderdag vertrouwelijk blijven tot het antwoord van de Paus zou komen, maar de brief werd vrijdag openbaar gemaakt door de krant ‘Le Figaro’.

Aupetit, die medicijnen studeerde, werd in 2006 vicaris-generaal en in 2013 hulpbisschop in Parijs. Paus Franciscus maakte in 2014 de bio-ethiekspecialist tot Bisschop van Nanterre in het westen van Parijs en, verrassend genoeg, ook de nieuwe Aartsbisschop van Parijs in 2018.

Het Aartsbisdom van Parijs is een van de meest gerenommeerde Bisdommen van de Katholieke kerk wereldwijd. De Franse hoofdstad, waar nu ongeveer 12,5 miljoen mensen wonen, werd in 1966 kerkelijk herverdeeld. In die tijd werden vijf nieuwe Bisdommen opgericht onder de paraplu van de kerkprovincie Parijs. 2,2 miljoen mensen wonen nu in het gebied van het Aartsbisdom Parijs zelf; Hiervan waren ongeveer 1,35 miljoen gedoopte Katholieken, een aandeel van 60 procent.

Emailbericht

‘Le Point’ had gemeld, verwijzend naar een e-mail die Aupetit in 2012 onbedoeld naar zijn voormalige secretaresse had gestuurd, dat hij destijds een affaire had gehad met een vrouw. De Aartsbisschop verdedigde zich toen door te verklaren dat de vrouw “bij talrijke gelegenheden zo ver naar mij toe was gekomen door bezoeken, brieven, enz. dat ik soms voorzorgsmaatregelen moest nemen om afstand tussen ons te creëren”.

Hij gaf toe: “Mijn gedrag jegens haar was mogelijk dubbelzinnig, wat erop zou kunnen wijzen dat er een intieme relatie of geslachtsgemeenschap tussen ons was – wat ik ten stelligste ontken.” Volgens Aupetit besloot hij haar niet meer te zien. Ook dit alles heeft hij in het voorjaar van 2020 met zijn Vicarissen-generaal besproken en de kerkelijke autoriteiten hiervan op de hoogte gebracht.

 

Geef een reactie op dit artikel