Patriarch Kyrill I roept Russische soldaten op te vechten

Maandag 04 april 2022 06:02 – Bron: Redactie kerk/KNA/ARD – Beeld: Publiek domein
 -Moskou- De Russisch-Orthodoxe Patriarch Kyrill I roept de soldaten van Rusland op om hun afgelegde eed aan het vaderland na te komen. Alles moet in het werk worden gesteld om het bloedvergieten te stoppen en “het gevaar van een broederstrijd met alle gevolgen van dien” te voorkomen, zei hij zondag tijdens een Mis in  Moskou. “Maar daarbij moeten wij – als ik ‘wij’ zeg, dan bedoel ik in de eerste plaats het leger – trouw blijven aan onze eed en onze bereidheid om ons leven te geven voor onze vrienden.”

Aan de Mis namen soldaten in uniform en leken deel. Kyrill I zei dat hij de strijdkrachten toesprak “opdat zij zich bewust worden van de historische betekenis van het moment dat wij thans beleven”. Hij benadrukte verder: “Wij zijn een vreedzaam land en een zeer vredelievend volk dat heeft geleden onder oorlogen zoals weinig Europese volkeren. Wij hebben geen verlangen naar oorlog of iets dat anderen kan schaden.” Maar Russen zijn door hun geschiedenis opgevoed om van hun vaderland te houden en klaar te zijn om het te verdedigen zoals alleen zij dat kunnen.

‘Kerk van de Overwinning’

Hij verwees naar de overwinning op het ‘fascisme’ in de Tweede Wereldoorlog, “die zonder Rusland onmogelijk zou zijn geweest”.  Kyrill I celebreerde de Mis in de nieuwe legerkerk die in juni 2020 werd gewijd. De kerk is opgedragen aan de overwinning van het Sovjetleger op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en wordt daarom ook wel de ‘Kerk van de Overwinning’ genoemd. Voordat de kerk werd geopend, veroorzaakte een heftige discussie over geplande mozaïekportretten van President Vladimir Poetin en Sovjetdictator Josef Stalin (1878-1953) voor grote opschudding. Na protesten werden beide afbeeldingen uiteindelijk verwijderd.

 

 

Geef een reactie op dit artikel