Paus benoemt nieuwe Bisschoppen

-VATICAANSTAD-  Paus Franciscus heeft de Amerikaan Michael Jude Byrnes (60) tot nieuwe Aartsbisschop van Guam benoemd. Byrnes was reeds in oktober 2016 als Co-adjutor van Aartsbisschop Anthony Sablan Apuron benoemd, nadat die beschuldigd werd van een niet nader genoemde misdraging. Met het onderzoek naar de beschuldigingen van misdragingen werd in 2017 de Amerikaanse Curiekardinaal Raymond Burke belast in opdracht van de Paus. Lees verder onder de foto>

Michael Jude Byrnes (60)

In maart 2018 werd Apuron door de Congregatie voor de Geloofsleer veroordeeld wegens sexueel misbruik, waartegen de Aartsbisschop in hoger beroep ging. Afgelopen donderdag bekrachtigde de Congregatie het vonnis opnieuw. Apuron had wederom kritiek op het oordeel, hij zei dat hij het slachtoffer was geworden van een ‘gecoördineerde campagne”. Tegen de uitspraak in hoger beroep door de Congregatie is geen nieuwe beroepsprocedure meer mogelijk.

Guams nieuwe Aartsbisschop Byrnes is afkomstig uit de US-staat Michigan. Hij werd in 1996 tot Priester gewijd en in 2011 Hulpbisschop in Detroit, totdat de Paus hem in 2016 tot Coadjutor op het eiland in de Pacific benoemde.

Byrnes voorganger Apuron is met het vonnis niet alleen uit zijn ambt als Aartsbisschop van Guam ontheven, hij mag zich ook niet meer op het grondgebied van het Aartsbisdom ophouden. Weliswaar blijft Apuron werken als Priester en Bisschop, het is hem niet toegestaan de insignes van een Bisschop te dragen; daartoe behoren de Bisschopsstaf, Borstkruis en Mitra.

Meerdere voormalige misdienaars hadden Apuron er van beschuldigd dat hij hen als Parochiepriester in de 1970er jaren sexueel zou hebben misbruikt. De Aartsbisschop ontkende dit en weigerde aanvankelijk af te treden. De relatief milde straf geeft volgens experts aan, dat het niet eenvoudig was om Apurons schuld met harde bewijzen aan te tonen.

Ook nieuwe Bisschop in Ierland

Ook Ierland krijgt er een nieuwe Bisschop bij. Het Ierse Bisdom Cork en Ross krijgt de voormalige Vicaris van Dublin, Fintan Gavin (53) als nieuwe Bisschop. Tegelijkertijd aanvaardde de Paus het aftreden van Bisschop John Buckley (79) om redenen van zijn leeftijd. Gavi komt uit Dublin na diverse studies in Dublin en Rome in 1991 tot Priester gewijd. tot 1994 gaf hij les aan een tweetal scholen. Na vervolgstudies in Rome werkte hij in diverse Parochies totdat hij in 2004 toe trad tot het dagelijks bestuur van het Aartsbisdom Dublin.

Bron: KNA Foto’s Wikimedia cc/Embedded photos

 

Geef een reactie op dit artikel