Paus-broer Georg Ratzinger (96) overleden

-VATICAANSTAD/REGENSBURG- (KNA) De broer van emeritus Paus Benedictus XVI is overleden.

Het Katholieke persagentschap KNA laat weten, op basis van de verzorgenden van Georg Ratzinger en de medische staf, dat hij vanochtend om 11.10 uur in Regensburg zijn Heer en Heiland tegemoet is getreden. Hij werd 96 jaar oud.

Met zijn sterven werd iets meer dan een week geleden al ernstig rekening gehouden, MariaBode deed kond daarvan. Om die reden is zijn broer em. Paus Benedictus  op 18 juni jl. onverwacht naar Regensburg afgereisd om zijn stervende broer nabij te zijn. Georg Ratzinger was bijna volledig blind en bedlegerig. Zuster Christina, die jarenlang de verzorging deed van Georg Ratzinger deelde mee, dat beide broers erg blij waren elkaar weer te kunnen zien.

Het weerzien betekende voor de beide broers ook een afscheid op aarde van elkaar. Een vertrouweling van de familie zei over de ontmoeting: „Hij (Benedictus red.)is gekomen, opdat beiden afscheid van elkaar kunnen nemen.“ Ten tijde van de aanwezigheid van Benedictus in Regensburg werd rekening gehouden met het overlijden van Georg. Men ging er van uit dat Benedictus aan het sterfbed zou zitten. Georg bleek sterker dan gedacht, waarop, mede door diplomatieke verplichtingen, Benedictus weer afreisde naar Rome. De autoriteiten in Duitsland waren verrast over de zeer late aankondiging van de komst van Benedictus. In een bijna onmogelijke operatie werd door de Beierse overheid beveiliging en huisvesting geregeld, voor maximaal 5 dagen. Ook de regering in Berlijn was in grote verlegenheid gebracht.

Minister van Binnenlandse zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann (CSU) liet tegenover de verzamelde pers weten: „Welk een zegen, dat Paus Benedictus zijn broer nog een laatste keer kon zien en spreken. Ik zal voor beiden bidden.“

Met het oog op de broze gezondheidstoestand van Georg Ratzinger was een bezoek aan Rome niet meer mogelijk. Ook het telefonisch contact ging uiterst moeizaam.

Georg (l) en Joseph (Benedictus XVI r) in betere tijden (foto EMB)

De beide broers waren oorspronkelijk van plan, hun levensavond gemeenschappelijk in Regensburg door te brengen. Meerder verzoeken om terug te mogen treden door de toenmalige Kardinaal Joseph Ratzinger, werden door Paus Johannes Paulus II (†2005) afgewezen. Lees verder onder de foto>

Toen het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer in 2005 tot nieuwe Paus werd verkozen, hielden de beide broers nauw contact en telefoneerden bijna dagelijks. Bovendien bezocht de voormalig leider van de Regensburger Domspatzen (jongenskoor) zijn broer regelmatig in het Vaticaan.

Decennia lang konden de beide broers zeer goed met elkaar overweg. Toen gans Duitsland in jubelstemming verkeerde bij de uitverkiezing van hun landgenoot Joseph tot Paus, was Georg Ratzinger eerst geschokt: „Ik heb mijn partner voor mijn levensavond verloren.“ De plannen voor een gezamelijke ‘oude dag’ zijn doorkruist.

Georg Ratzinger was destijds zo verbitterd, dat hij de hoorn van de telefoon naast het toestel legde – opdat de nieuw gekozen Paus hem maar niet kon bereiken.

Ook als Paus bleef hij altijd broer Joseph. De kleine broer, die als kind ooit op een haar na in de tuinvijver vol karpers verdronk.

Zij waren beiden begin twintig, toen zij de beslissing namen, Priester te worden. Tijdens de opleiding op het Seminarie, kreeg Georg de bijnaam ‘Orgel-Ratz’, vanwege zijn muzikale begaafdheid, zijn kleine, erudiete broer ‘Boeken-Ratz’. In 1951 werden zij tot Priester gewijd.

Terwijl Georg Ratzinger een carrière als Kerkmusicus aantrad (hij leidde als Domkapell-meister tot 1994 het wereldberoemde koor de Regensburger-Domspatzen), trok broer Joseph de wijde wereld in. Eerst als hoogleraar, later als Kardinaal in München, dan als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome, uiteindelijk als Paus. Na zijn pensionering bleef Georg in Regensburg, zijn broer leeft sinds zijn aftreden als Paus in 2013 teruggetrokken in het Vaticaan.

Geef een reactie op dit artikel