Paus Franciscus: “Paus JP-II was een Godsgeschenk”

“Geschenk van God aan de Kerk”

-ROME- (KNA) Paus Franciscus heeft zijn 100 jaar geleden geboren voorganger Johannes Paulus II in een videoboodschap als “Geschenk van God aan de Kerk” bestempeld.

Liefde en zorg voor de familie waren karakteristiek voor de Poolse Heilige, aldus Franciscus in de videoboodschap. De boodschap was speciaal gericht aan jongeren in het Poolse Aartsbisdom Krakau. Daar waren bij gelegenheid van de 100e verjaardag van Johannes Paulus II talrijke feestelijkheden georganiseerd.

De Paus moedigde de jonge mensen aan, zich met het leven en werk van hun grote landgenoot bezig te houden. Dat is heden-ten-dage, dankzij het internet geen probleem meer. De leer van Johannes Paulus II is een “veilig referentiepunt, om concrete oplossingen voor de moeilijkheden en uitdagingen van nu te vinden, waarmee hun families heden-ten-dage geconfronteerd worden”.

Nationaal socialisme en communisme

Persoonlijke en familiaire problemen zijn “geen hindernis op de weg naar Heiligheid en gelukzaligheid”, zo Franciscus. Dat toont het leven van Karol Wojtyla aan, die te maken kreeg, in zijn jonge jaren, met het verlies van zijn moeder, broer en vader. Tevens heeft de Pool als student de gruwelijkheden van het Nationaal-socialisme meegemaakt en kreeg hij daarna als Priester met het atheïstische communisme te maken. Met de kracht van Christus is het hem gelukt, al deze moeilijkheden te overwinnen.

De Paus riep de jongeren op, net zoals Johannes Paulus II met hun ganse leven “voor Christus open te staan”. Jezus is de “man van risico’s” en wil moedige jonge mensen zien, die “de wereld van nu verder opbouwen”. Johannes Paulus II werd op 18 mei 1920 als Karol Wojtyla geboren. Zijn Pontificaat als Paus (1978-2005) behoort tot de langste in de geschiedenis.

Geef een reactie op dit artikel