Proces tegen Kardinaal Becciu gaat van start

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 27 juli 2021 06:10 – Bron: ADN/KNA – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- In Vaticaanstad begint vandaag een uiterst opmerkelijke rechtszaak. Voor het eerst moet een Kardinaal voor de ‘wereldlijke rechter’ van het Vaticaan terecht staan.

Het gaat om een van de meest invloedrijke Kardinalen van het Vaticaan: Angelo Becciu (73), hij bekleedde van 2011 tot 2018 de derde post binnen de hiërarchie van de Romeinse Curie, het bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij leidde daar het Secretariaat voor Algemene Zaken.

Een van zijn belangrijkste taken was het uitvoeren van financiële investeringen die de Kerk over de hele wereld doet om inkomsten te genereren. Daarnaast is er het beheer van de giften van gelovigen, afdrachten van Bisdommen en de verkoop van souvenirs, postzegels, munten, foto’s , zijn er ook nog de inkomsten uit verhuur van onroerend goed en niet te vergeten de entreekaartjes van de Vaticaanse Musea, die geld in het laatje brengen. Al met al bedragen die in de vele miljoenen lopen.

Het London debacle

Tussen 2014 en 2016 raakte toen nog Aartsbisschop Becciu betrokken bij de investering van enkele honderden miljoenen euro’s in een woon- en kantoorpand in de dure Londense wijk Chelsea. Daar zou onder andere een voormalig warenhuis verbouwd worden tot luxe appartementen.

Financiële bemiddelaars zouden Becciu en zijn staf ervan overtuigd hebben dat hier veel winst viel te behalen. Om voldoende te kunnen inleggen, zou Becciu gelden hebben aangesproken die daar niet voor bedoeld zijn, zoals geld van de Petruspenning, de afdracht van gelovigen aan het Vaticaan en zelfs uit het persoonlijke fonds voor liefdadigheid van Paus Franciscus. Maar de belegging ging volledig de mist in, mede als gevolg van brexit, en het geld ging grotendeels verloren. In de Vaticaanse boekhouding zou hier zelfs niets van terug te vinden zijn.

Naast Angelo Becciu zijn nog negen mensen door de rechter in staat van beschuldiging gesteld. Onder hen de Zwitserse advocaat René Brülhart, het voormalig hoofd van het financieel inlichtingenbureau van het Vaticaan, twee Italiaanse investeringsbankiers, Raffaele Mincione en Gianluigi Torzi, en Cecilia Marogna, de assistent van Becciu en net als hij afkomstig van Sardinië. Ook zij houden allen vol niets verkeerd te hebben gedaan.

De Kardinaal

In 2018 werd Becciu hoofd van de Congregatie voor Heiligverklaringen en verhief de Paus hem tot Kardinaal en alles was nog ‘koek en ei’, maar twee jaar later brachten Italiaanse onderzoeksjournalisten de mislukte investering in Londen aan het licht en publiceerden ook hoe de Kardinaal jarenlang met geld van de Kerk zijn familieleden zou hebben bevoordeeld. Als pikant detail kwam ook het verhaal bovendrijven van een zakenvrouw, Cecilia Marogna, die naar eigen zeggen in opdracht van Becciu geheime humanitaire missies in Afrika en Azië zou hebben uitgevoerd. Met de honderdduizenden euro’s die zij van de Kardinaal ontving zou zij in samenwerking met verschillende geheime diensten geprobeerd hebben gijzelaars vrij te krijgen. In werkelijkheid bleek veel van het geld besteed te zijn aan dure kleding en sieraden.

Na de onthullingen door de Italiaanse pers, kwam er direct een diepgaand onderzoek door de Vaticaanse autoriteiten. Becciu werd aangehouden en meteen op non-actief gezet. Nog voordat er een rechtszaak kwam besloot Paus Franciscus hem al zijn rechten te ontnemen die hij als Kardinaal heeft. In naam is Becciu nog Kardinaal, maar hij mag niet meer meestemmen in een conclaaf en ook niet kandidaat zijn voor het Pausschap, hij is dus feitelijk alleen nog Kardinaal op papier. Becciu op zijn beurt ontkent de aantijgingen en zegt het slachtoffer te zijn van een lastercampagne.

Paus Franciscus haalt bezem door het Vaticaans bestuursapparaat

Behalve kardinaal Becciu en Cecilia Marogna staan ook medewerkers van Becciu, een bankier, een advocaat, de financiële bemiddelaar, een accountant en twee voormalige topmannen van de eigen Vaticaanse toezichthouder voor de rechter. De aanklachten zijn niet mals: verduistering, machtsmisbruik, corruptie, witwassen, fraude en het aanzetten tot meineed. Het is de Paus menens, hij haalt, zichtbaar voor een ieder de bezem door het bestuursapparaat zoals het Vaticaan nog nooit heeft meegemaakt. Om zeker van zijn zaak te zijn, in het door-en-door corrupte Italië, komt er zelfs een speciale rechter,  een gepensioneerde Romeinse officier van justitie werd  tot president van de Vaticaanse rechtbank benoemd. De zittingen beginnen om 09.30 uur vanochtend en duren twee dagen. De twee hoorzittingen deze week zijn pro forma. De zaak wordt daarna tot oktober verdaagd.