Ruzie: Bisschop Mutsaerts stapt uit staf en Priesterraad

Geen lid meer van de Bisdomstaf

-‘s-HERTOGENBOSCH- Het gerucht was er al en werd steeds serieuzer. Maar nu is de kogel door de Kerk. Hulpbisschop Mutsaerts (61) stapt op. Hij kan niet langer door een deur met zijn werkgever Bisschop Gerard de Korte.

‘Bekend mag zijn dat wij verschillen in onze kijk op de ontwikkelingen binnen de Kerk en dat wij de voorkeur geven aan andere accenten als het gaat om het bestuur van het bisdom’, staat in de gezamenlijk ondertekende verklaring.

In de verklaring staat verder dat Mutsaerts zelf heeft gevraagd om een deel van zijn bestuurlijke functies binnen het Bisdom neer te mogen leggen. ‘Ik heb dat ervaren als een indringende vraag waarop ik niet gemakkelijk ja heb gezegd’, luidt de toelichting van De Korte (64).

Beiden geven aan buiten de brief niet verder in te willen op de “aanleiding en inhoud van de onderlinge gesprekken”.

Mutsaerts, wordt nu bisschoppelijk vicaris  voor zaken van beheer. Hij is echter geen lid meer van de staf van het Bisdom en neemt ook niet langer zitting in de priesterraad.

De uit Tilburg afkomstige Mutsaerts was al Hulpbisschop onder Bisschop Hurkmans. De Paus gaf de voorkeur aan Gerard de Korte, die in het Bisdom Groningen een beleid als Bisschop in de lijn van Paus Franciscus voerde.

De Korte presenteerde zich in 2016 als nieuwe Bisschop in ‘s-Hertogenbosch nadrukkelijk als ‘bruggenbouwer’ tussen de behoudende en progressieve vleugels in de kerk. Dat liep meerdere keren mank, onder andere bij een geplande oecumenische viering met een ‘roze’ karakter. De Korte maakte destijds onder grote druk een pas op de plaats. Toen de Korte zich als ‘bruggenbouwer’ presenteerde lieten ‘insiders’ al weten weinig vertrouwen te hebben in het nieuwe leidinggevende koppel in het Bossche. Kerkelijk staan beide mannen mijlenver uit elkaar, een botsing was slechts een kwestie van tijd.

Mutsaerts riep het onheil ook over zichzelf af, door tegen zijn eigen Bisschop kritisch tekeer te gaan, dat deed hij op een Bisschop-onwaardige manier via een blog op het internet met de naam ‘Paarse pepers‘, waarin hij regelmatig ongezouten kritiek uitte op zijn Bisschop, het Bisdom en de Paus in het bijzonder.

Geef een reactie op dit artikel