UPDATE: Rechter ‘zet’ Pastoor Valkering op straat

Donderdag 11 februari 2021 14:44 Bron: Redactie kerk Foto: wiki/EMB
 -Haarlem-Amsterdam- De door het Bisdom Haarlem-Amsterdam ontslagen Pastoor Pierre Valkering wordt aanstaande vrijdag de pastorie van de Vredeskerk uitgezet. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding. Maar Valkering wil niet vertrekken zolang er nog een hoger beroep loopt tegen zijn ontslag. Lees verder onder de foto>
De pastorie hangt vol leuzen van aanhangers van Valkering (facebook)

Hoe zat het ook al weer ?

Voordat de rechter een uitspraak deed in een ontruimingszaak van een pastorie is er het een-en-ander voorgevallen. Na zijn afstuderen in 1988 kwam Valkering als pastoraal werker in dienst van de Amsterdamse R.K. Citykerk. Op 12 maart 1994 werd hij door Bisschop Bomers tot Priester gewijd. Valkering werd in 1994 aangesteld als Pastoor in de parochie van de Vredeskerk (officieel Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede) in Amsterdam. Daarnaast was hij Pastor-administrator in de parochie van de Obrechtkerk (officieel Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans) te Amsterdam van 2006 tot 2016.

Jan van Kilsdonk

In 2012 publiceerde hij als bezorger en inleider het boek Dag jongen van licht. Toespraken bij het afscheid van homoseksuele mannen van pater-jezuïet Jan van Kilsdonk, waarvan hij de Italiaanse vertaling in juni 2016 nota bene aan de Paus aanbood. Twee maanden later verbood Bisschop Punt hem om in de jaarlijkse ‘Pride Amsterdam’ in het kader van Europride, mee te varen op de World Religion Boat, waarvoor men hem had uitgenodigd en waar hij met veel persvertoon verscheen, meevaren deed hij echter niet.

In 2019 vertelde Priester Valkering tijdens de Mis dat hij homoseksueel is. Van die boodschap zou zelfs een behoudende Katholiek hooguit een lichte bloeddrukverhoging hebben gekregen, ware het niet dat Valkering er nog wat details aan toevoegde. Zo bekende hij regelmatig gaysexsauna’s en darkrooms te hebben bezocht, waar mannen zich in volledige duisternis overgeven aan de vleselijke lusten. Alsof dat ook nog niet voldoende was, kwam de kers op de taart: Hij leed aan een pornoverslaving en heeft een fetisj voor jeans- en ribbroeken. Daarnaast uitte hij in zijn onthullende boek (zie onder dit artikel) ‘Ontkleed niet naakt’ kritiek op de omgang van de Rooms-Katholieke kerk met homoseksualiteit.

Het werd de Bisschop te gortig

De toenmalige Bisschop, Jozef Punt, van Haarlem eiste hierop het vertrek van de bij velen geliefde Pastoor van de Vredeskerk in De Pijp. De Bisschop liet weten dat hij “alle begrip heeft voor menselijke zwakheid en de worsteling van ieder mens om te groeien tot heiligheid”, maar het ook onverteerbaar te vinden dat Valkering meedeelde “niet te willen streven naar een geordend celibatair leven”. Valkering ging daarop met zichzelf in conclaaf en beloofde beterschap aan de Bisschop, tevens deed hij een verzoek om terug te mogen keren in het pastoraat. Hij stelde voor om in de toekomst celibatair te zullen leven. Wel vond hij het van groot belang dat zijn waarheid openbaar gemaakt werd. De schorsing zag hij als een bevestiging dat openheid wordt afgestraft in de kerk en geheimen worden beloond. Lees verder onder de foto>

En toen volgde ontslag

Valkering had gehoopt dat zijn verzoek zou worden ingewilligd, maar op het Bisdomkantoor was men eigenlijk wel een beetje klaar met de ‘capriolen’ van Valkering, die als een ongeleid projectiel door de kerk vloog. Het was niet de eerste keer dat hij de Bisschop ‘voor het blok zette’ . Ontslag volgde.

Dat ontslag vocht Valkering omgaand aan omdat hij naar eigen zeggen ‘zijn leven gebeterd’ had. Daar dacht Bisschop Punt toch iets anders over. De zaak liep zo hoog op dat het zelfs werd voorgelegd aan Paus Franciscus, die de kant van de Bisschop koos en het ontslag bevestigde. Daarop had Valkering maar een keus, de gang naar de rechter. Daar loopt nog een ontslagprocedure.

Het Bisdom Amsterdam-Haarlem wil deze procedure bij de rechtbank niet afwachten en vroeg in een kort geding bij de rechtbank om toestemming om Valkering uit de pastorie te mogen zetten. Op 30 december besliste de rechter dat Valkering binnen zes weken de pastorie moet verlaten. Het Bisdom betreurt het dat het allemaal zo ver heeft moeten komen. “Deze zaak kent alleen maar verliezers,” aldus de toenmalige hulpbis­schop Jan Hendriks, thans Bisschop als opvolger van Punt.

Valkering zal de pastorie moeten verlaten, de rechter heeft gesproken, hoger beroep is weliswaar mogelijk, maar heeft volgens advocaten, gespecialiseerd in huurrecht, nauwelijks een kans van slagen. De pastorie is verbonden met de functie van Pastoor en die bezit hij niet meer.

De woordvoerder van het Bisdom zegt dat het Valkering een nieuwe woning heeft aangeboden, maar dat hij ook zelf de mogelijkheid heeft om woonruimte te zoeken. Valkering peinst er niet over om te verhuizen en gooit de  ‘kont (in jeans?) tegen de kribbe’ zolang het hoger beroep bij de rechtbank nog niet op de rol staat. Bij de pastorie van Valkering hebben parochianen spandoeken opgehangen om hem een hart onder de riem te steken. Wordt vervolgd….

Klik op de cover van het boek>

Geef een reactie op dit artikel