VK legt sancties op aan Patriarch Kirill

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 18 juni 2022 -07:03 – Bron: ADN – Beeld: publiek domein
  -London- Het Verenigd Koninkrijk pakt, door middel van sancties, patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-Orthodoxe kerk aan. De 75-jarige religieuze leider, die de Europese Unie onlangs niet op haar zwarte lijst wil zetten, ‘wordt nu door het VK bestraft voor zijn aanhoudende steun aan Poetin.

Zo zal Kirill te maken krijgen met een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk, en een bevriezing van tegoeden in het land, aldus de persverklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Patriarch Kirill is een trouw aanhanger van president Poetin. Hij heeft zijn kerk ten dienste gesteld van Poetin, door hem een ‘wonder’ te noemen, zijn ambitie voor een conservatief, regerend Rusland te delen en het offensief in Oekraïne te steunen.

De Europese Commissie overwoog eerder om de patriarch sancties op te leggen, maar zag daar toch van af, na heftige protesten van de Hongaarse premier Viktor Orban, die had verklaard dat Kirill niet op de sanctielijst mocht vanwege ‘de vrijheid van religie’.

De Britse sancties gelden ook voor Maria Lvova-Belova, de Russische ombudsvrouw voor kinderrechten, wegens de gedwongen adoptie en overbrenging van Oekraïense kinderen. Ook tal van burger- en militaire functionarissen die beschuldigd worden van het doden, verkrachten en martelen van burgers in Boetsja, zijn op de lijst gezet.

Geef een reactie op dit artikel