VS: Nieuw benoemde Bisschop besluit nog voor de wijding terug te treden

-Vaticaanstad- (KNA)  De in juni benoemde Bisschop van Duluth in de VS-staat Minnesota, Michel Mulloy, is alweer terug getreden, zo deelt de perskamer van het Vaticaan mee, de Paus heeft het verzoek ingewilligd; de 67-jarige zou in oktober zijn Bisschopswijding ontvangen, maar dat gaat nu niet door.

Reden voor het terugtreden zijn de onlangs bekend geworden beschuldigingen van sexueel misbruik tegen Mulloy. Men had begin augustus, na de benoeming door het Vaticaan, informatie ontvangen, dat het openbaar ministerie hem verdenkt van sexueel misbruik, zo deelde de Diocese Rapid City gisteren mee.

Volgens de beschuldiging zou de geestelijke begin 1980er jaren een minderjarige misbruikt hebben. Overeenkomstig de kerkelijke voorschriften heeft de Bisschop van Rapid City, Peter Muhich, de verantwoordelijke overheidsdiensten hiervan in kennis gesteld en daarnaast een kerkelijk onderzoek opgestart.

Een voor dergelijke gevallen opgericht Diocesane commissie, welke hoofdzakelijk uit leken bestaat, heeft de beschuldigingen voldoende serieus geacht, om een verder onderzoek op te starten. Toen dat bekend werd heeft Muhich het Vaticaan en de beschuldigde over de onderzoeksprocedure geïnformeerd; Mulloy bood daarop zijn terugtreden aan, hetgeen de Paus direct accepteerde.

Geef een reactie op dit artikel