Wereldvreemde acteur Mel Gibson woest op VS-Bisschoppen en Paus

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 15 september 2021 06:00 – Bron: Redactie kerk/KNA/YT/1010WINS – Beeld: publiek domein
  -Hollywood- De wereldberoemde Hollywood-acteur, regisseur en uiterst conservatieve Rooms-Katholiek Mel Gibson (65) heeft een video geplaatst op sociale media over Bisschoppen naar wie hij hard uithaalt omdat zij, in zijn ogen, steeds steeds meer trouwe Priesters in de steek laten.

De Bisschoppen zijn “een bende mannen die over het algemeen passief toekijken en allerlei onzin tolereren. Maar wanneer een van hun Priesters iets zegt dat naar orthodoxie ‘ruikt’, ondernemen zij actie, corrigeren de Priester, intimideren hem en doen alles wat zij kunnen om hem weg te pesten.”, aldus Gibson in een zelfgemaakte opname die sinds het afgelopen weekeinde op verschillende Amerikaanse online platforms circuleert. “De meerderheid van deze Bisschoppen” beschrijft hij als een “stelletje huurlingen”.

De Rooms-Katholieke kerk lijdt aan een ernstige ziekte die niet ‘van de ene op de andere dag kwam’, voegt Gibson eraan toe, die, zoals hij benadrukt, het eens is met de voormalige Amerikaanse Nuntius Carlo Maria Viganò. Hij wijst erop dat “de zaden van de erosie van de kerk voortkomen uit de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie”. Viganò wordt beschouwd als een van de meest felle critici van Paus Franciscus en maakte zich vorig jaar volstrekt ongeloofwaardig met complottheorieën over de coronapandemie en een vermeende ‘Nieuwe Wereldorde’.

Tweede Vaticaans Concilie

Gibson zet ook vraagtekens bij het Tweede Vaticaans Concilie en de noodzaak ervan. Er was niets aan de hand. Er hoefde niets bij de tijd te worden gebracht (aggiornamento). Ook na het Concilie werden ‘goede’ Priesters “die wilden vasthouden aan wat zij gewend waren en niet wilden toetreden tot de ‘nieuwe liturgie’ en de hervormingen ‘vervolgd’ door hun Bisschoppen. Dit gebeurt nu weer,” aldus de acteur.

Voor hem rijst de vraag wie zulke Bisschoppen ‘inhuurt’, zegt de acteur. ‘Ik denk niet dat het Jezus is. Is het Franciscus?’ Tegelijkertijd bekritiseert hij indirect de Paus: “En wie neemt Franciscus aan? De Pachamama?” De inheemse ‘godheid’ kreeg bekendheid tijdens de Amazone-synode in 2019 omdat het werd opgesteld als de personificatie van Moeder Aarde in de culturen van verschillende Latijns-Amerikaanse volkeren, maar ook tijdens gebeden in de Vaticaanse tuinen en de Sint-Pietersbasiliek, waarbij ook Paus Franciscus aanwezig was. Ultraconservatieve Katholieken zagen dit als een schending van het Christelijk monotheïsme.

Saaie en ingedutte zooi

Gibson herinnert zich dat hij zelf slechte ervaringen had met Amerikaanse Bisschoppen toen hij de Amerikaanse Bisschoppenconferentie om steun vroeg voor zijn film ‘The Passion of the Christ’. “Deze mensen wisten niet hoe snel zij weg moesten komen toen zij mij zagen.” Op een paar uitzonderingen na zou iedereen hem de rug hebben toegekeerd. “Dat zegt veel over wie zij zijn: een behoorlijk saai en ingedutte zooi.”

In de video spreekt de acteur en regisseur uitdrukkelijk zijn steun uit voor een groep genaamd de ‘Coalition for Canceled Priests’. Deze kwamen afgelopen zaterdag bijeen voor een demonstratie in Chicago. Onder de organisatoren bevond zich ook de in de VS bekende Priester James Altman. In preken die deze via internet verspreidt, bekritiseert hij de Amerikaanse Katholieken die op de Democraten stemmen (de partij van de Katholieke President Joe Biden). Hiervoor werd hij ‘op het matje geroepen’ door zijn Diocesane Bisschop, die hem het dringende advies gaf op te stappen als Priester.

Ultra-conservatieve Amerikaanse Katholicisme

Mel Gibson wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van het ultra-conservatieve Amerikaanse Katholicisme. Enkele jaren geleden liet hij op zijn landgoed in Californië een kapel bouwen waarin de Heilige Mis alleen in de Tridentijnse vorm wordt gevierd. In het verleden was hij in Hollywood meermaals uit de gratie geraakt vanwege vermeend drank- en drugsgebruik en homofobe uitspraken. Op 28 juli 2006 werd Gibson gearresteerd voor het rijden onder invloed en maakte hij tijdens de arrestatie ‘antisemitische’ opmerkingen’ naar de politieagenten. Gibson liet in een verklaring weten hulp te gaan zoeken voor zijn alcoholverslaving nadat hij op borgtocht vrijkwam. Zijn film ‘The Passion of the Christ’ uit 2004 is een van de meest succesvolle religieuze films aller tijden, met een brutowinst van meer dan 600 miljoen dollar. Toch kreeg hij vanaf het begin flinke kritiek. Naast beschuldigingen van antisemitisme in de film, veroorzaakten vooral de buitensporige geweldscenes flinke controverses. Een paar jaar geleden werd een vervolg op de film aangekondigd. Maar de slechte reputatie van Gibson in Hollywood zorgt er voor dat het nog niet bekend is of en wanneer dit zal gebeuren.

In 2009 gingen Gibson en zijn eerste vrouw, met wie hij één dochter en zes zonen kreeg, uit elkaar. De scheiding werd in 2011 officieel. In oktober 2009 beviel zijn toenmalige vriendin van een dochter. Gibson werd begin 2017 voor de negende keer vader, dit keer van een zoon.