Mexicaanse Bisschop roept op migranten te helpen

Leestijd: 2 minuten -Mexico-Stad- (KNA) De Kerk in Mexico doet een oproep om steun voor migranten in de grensregio met Guatemala. De situatie wordt met de dag hopelozer, kritischer en pijnlijker, aldus Bisschop Jaime Calderon van de grensdiocese Tapachula.

De migranten staan letterlijk op een doodlopende weg, aldus Calderon in Mexicaanse media. Het gaat door merg-en-been, zo veel onnodig en vermijdbaar leed te zien. Er is een gebrek aan oplossingen, in tegenstellingen tot meningen, zo Calderon.

De Katholieken in zijn Bisdom worden door Calderon opgeroepen, alles te doen, om de migranten te helpen. In de afgelopen dagen kwam het aan de rivier Rio Suchiate, welke Mexico en Guatemala scheidt, steeds weer tot confrontaties tussen migranten en politie-eenheden, wanneer vluchtelingen meermaals poogden, de grens te overschrijden.

Reeds eerder had een groep van  3.000 migranten uit Honduras zich op weg richting VS begeven. Mexico heeft inmiddels een begin gemaakt om een deel van de migranten naar hun vaderland terug te brengen. De regering van Mexico stelt groepen van mensen-handelaren verantwoordelijk voor de komst van grote groepen migranten.

Twee jaar geleden had een grote groep migranten uit Honduras, op weg naar de VS, wereldwijd de aandacht getrokken. Zij kwamen echter niet verder dan de Noord-Mexicaanse grensstad Tijuana. De poging om de VS-Amerikaanse grens over te komen mislukte. VS-President Donald Trump eist miljarden Dollars voor de bouw van een grensmuur, om illegale toegang tot de VS te verhinderen.

Intussen heeft Mexico rond 6.000 extra veiligheidsbeambten naar de eigen grens gestuurd.