Na twee jaar oorlog in Soedan: miljoenen mensen in wanhoop

Leestijd: 2 minuten

 

Maandag 14 april 2025 – 18:22 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: MB

-Brussel- Dinsdag gaat de burgeroorlog in Soedan zijn derde jaar in. De balans na twee jaar gevechten: miljoenen mensen lijden honger en zijn al herhaaldelijk op de vlucht geslagen. Daar komt nog een enorme gezondheidscrisis bovenop, en er komt erg weinig hulp van de internationale gemeenschap.

Soedan is momenteel de enige plek ter wereld waar officieel hongersnood is uitgeroepen op meerdere plaatsen in het land. Zonder onmiddellijke interventie lopen honderdduizenden levens gevaar, zeggen hulporganisaties.

Volgens de Verenigde Naties heeft meer dan 60 procent van de bevolking humanitaire hulp nodig. Soedan telt nog steeds 8,9 miljoen mensen die op de vlucht zijn binnen het land en nog eens 3,9 miljoen mensen hebben de grens naar een van de buurlanden overgestoken. Vaak leven ze in overvolle kampen zonder toegang tot voedsel, water of gezondheidszorg.

Burgers geviseerd

De afgelopen twee jaar hebben zowel de Rapid Support Forces (RSF) als de Sudanese Armed Forces (SAF) herhaaldelijk dichtbevolkte gebieden gebombardeerd, zegt Artsen Zonder Grenzen. Beide partijen hebben steden belegerd, infrastructuur vernietigd en humanitaire hulp geblokkeerd. De RSF en geallieerde milities maken zich schuldig aan onder meer seksueel geweld, ontvoeringen, massamoorden en plunderingen, zegt de organisatie.

“De strijdende partijen slagen lukt het alleen niet om burgers te beschermen, ze verergeren actief hun lijden”, zegt Claire San Filippo, noodcoördinator bij Artsen Zonder Grenzen. “Waar je ook kijkt in Soedan, je ziet overal noden overweldigend, dringend en onvervuld. Miljoenen mensen krijgen nauwelijks humanitaire hulp, medische faciliteiten en personeel worden nog steeds aangevallen en het wereldwijde humanitaire systeem slaagt er niet in om ook maar een fractie te leveren van wat nodig is.”

Eind 2024 ontdekten AZG-teams in Noord-Darfoer na een screening van meer dan negenduizend kinderen dat maar liefst 35,5 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar acuut ondervoed was en 7 procent zelfs ernstig acuut ondervoed.

Gezondheidscrisis

Tegelijk met de burgeroorlog heeft Soedan te maken met meerdere, overlappende gezondheidscrises, zoals uitbraken van mazelen, cholera en difterie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisaties is meer dan 70 procent van de gezondheidscentra in getroffen gebieden gesloten of nauwelijks operationeel. Klinieken zijn geplunderd en vernield, medicijnen gestolen en gezondheidswerkers aangevallen, bedreigd of gedood.

En het naderende regenseizoen dreigt de situatie nog erger te maken. Aanvoerroutes worden afgesneden en hele regio’s kunnen onder water komen te staan, net nu de hongerkloof piekt en ondervoeding en malaria toenemen.