-Rome- Sinds het conclaaf op 8 mei duiken er op internet steeds meer nepvideo’s van paus Leo XIV op, gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, meldt nu ook het Vaticaan.
Een dik half uur durende video waarin Paus Leo naar verluidt de president van de Afrikaanse Republiek Burkina Faso toespreekt, is door de Vaticaanse perskamer officieel als nep bestempeld.
De video getiteld “Paus Leo XIV reageert op kapitein Ibrahim Traoré – Een boodschap van waarheid, gerechtigheid en verzoening” werd gepubliceerd op het YouTube-kanaal “Pan African Dreams”. Er werd gebruikgemaakt van opnamen van de audiëntie van Leo XIV met journalisten op 12 mei.
Mondbewegingen
Met behulp van speciale software werden de mondbewegingen van de Paus aangepast aan de tekst. In de nepvideo beschrijft Leo XIV president Traoré als “zoon van Afrikaanse bodem, verdediger van zijn volk”. Vervolgens “prijst” hij de president, wiens geschriften hij naar eigen zeggen heeft gelezen en die de “gerechtvaardigde kreet van een continent” bevatten dat gewond is door verwaarlozing en uitbuiting.
De Vaticaanse perskamer wijst erop dat alle toespraken en teksten van Paus Leo XIV beschikbaar zijn op de website van het Vaticaan en de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.
Het YouTube-kanaal “Pope Leo XIV’s Sermons” heeft 18.000 abonnees en bijna een miljoen weergaven van 25 video’s. Deze zijn allemaal gemaakt met behulp van AI en Leo XIV heeft in deze video’s feitelijk niets gezegd dat aan hem wordt toegeschreven.
Bij alle video’s staat een waarschuwing dat het beeld en geluid ingrijpend zijn gewijzigd of digitaal zijn gecreëerd. Toch blijkt uit de reacties onder de video’s dat het niet voor alle kijkers duidelijk is dat Paus Leo de toespraken nooit heeft gehouden.
Rerum Novarum
Een van de eerste onderwerpen waar Paus Leo XIV over sprak, was kunstmatige intelligentie. In een toespraak tot de kardinalen legde hij uit waarom hij de naam Leo had aangenomen. “Er zijn verschillende redenen hiervoor (het aannemen van de naam Leo), maar vooral omdat Paus Leo XIII in zijn historische encycliek Rerum Novarum de sociale kwestie aankaartte in de context van de eerste grote industriële revolutie. Vandaag biedt de kerk iedereen de schat van haar sociale leer aan als reactie op een nieuwe industriële revolutie en op ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, die nieuwe uitdagingen vormen voor de verdediging van menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en werk.”